Banca elvețiană UBS anunță o scădere a profitului cu peste 50% în primul trimestru

ubs dreamstime Foto: Dreamstime

UBS Group a pus deoparte mai mulţi bani pentru a pune capăt litigiilor legate de scandalul creditelor ipotecare toxice în care a fost implicată, ceea ce a afectat semnificativ profitul trimestrial al grupului bancar elveţian, care se pregăteşte să integreze rivalul Credit Suisse, transmite Reuters.

În primul trimestru din 2023, cea mai mare bancă din Elveţia a înregistrat un declin al profitului de 52%, după ce a pus deoparte încă 665 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile titlurilor de valoare garantate prin ipoteci imobiliare rezidenţiale (RMBS) din Statele Unite, care au jucat un rol central în criza financiară globală.

“Suntem în discuţii avansate cu Departamentul american al Justiţiei (DoJ), sunt încântat că înregistrăm progrese în vederea rezolvării acestei probleme legate de acum 15 ani”, a afirmat marţi noul director general Sergio Ermotti.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Profitul net atribuibil acţionarilor s-a situat la un miliard de dolari, în timp ce analiştii au previzionat 1,7 miliarde de dolari.

Cea mai mare instituţie internaţională pe segmentul de gestionare a averii a raportat de asemenea intrări de numerar de 42 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023.

Luni, Credit Suisse a anunţat că în primul trimestru din acest an a înregistrat ieşiri nete de 68 miliarde de dolari din fondurile pe care le gestionează, iar tendinţa continuă chiar şi după anunţarea salvării instituţiei cu o vechime de 167 de ani.

Activele gestionate de Credit Suisse au scăzut la 502,5 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2023, faţă de un nivel de 707 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2022. Clienţii au început să retragă rapid bani de la Credit Suisse după turbulenţele provocate de colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

UBS a anunţat în martie că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023.

De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA.

Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: