Consiliul de administraţie al BNR se întruneşte astăzi pentru cea de-a patra şedinţă de politică monetară din anul 2025. Economiștii marilor bănci prezente în România au estimat că Banca Națională a României (BNR) va menține dobânda cheie în ședința de politică monetară de vineri, instituția adoptând o politică monetară prudentă în vremuri incerte. În ianuarie, februarie şi aprilie BNR a decis menținerea dobânzii-cheie.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Erste, banca-mamă a BCR, estimează că BNR va menține ratele dobânzilor neschimbate la reuniunea din 16 mai. Rata cheie a rămas la 6,50% din luna august a anului trecut și banca se așteaptă ca aceasta să rămână neschimbată cel puțin până în luna august a acestui an.
Erste mai afirmă că data aceasta va avea loc probabil o conferință de presă, împreună cu publicarea raportului trimestrial privind inflația, care va avea loc probabil la începutul săptămânii viitoare. Însă banca nu se așteaptă la prea multe orientări din partea guvernatorului BNR, dar ar trebui să ne așteptăm la unele indicii cu privire la momentul următoarei reduceri a ratei și la perspectivele valutare. Poate cele mai importante lucruri care ar putea fi abordate vor fi citirea BNR a situației economice actuale și a volatilității pieței.
Și ING Bank crede că Banca Națională a României (BNR) își va menține politica neschimbată la ședința din 16 mai, în conformitate cu așteptările pieței. Banca va continua probabil să ia în considerare incertitudinile generale, posibil punând un accent mai mare pe riscurile interne de această dată. Prudența politicilor va continua să domine pe termen scurt.
„Având în vedere că perspectivele economiei românești rămân neclare în acest stadiu, este foarte probabil ca factorii de decizie să continue să aștepte și să vadă ce se întâmplă la reuniunea din 16 mai. Ne așteptăm la un comunicat de presă care va continua să evidențieze atât riscurile interne, cât și cele externe, cu un accent probabil mai mare pe provocările interne comparativ cu declarația anterioară”, arată banca.