Banca Națională a României și Academia de Studii Economice lansează un program de master specializat pe activitatea băncilor centrale

ASE-Bucuresti Sursa foto: ASE.ro

Academia de Studii Economice (ASE) București și Banca Națională a României (BNR) anunță că lansează în parteneriat, începând cu anul universitar 2022/2023, un program de master cu specializare în activitatea băncilor centrale, în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FABBV). Acest master se numește BANCAS.

BANCAS va reuni experiența și cunoștințele lectorilor din BNR cu expertiza academică a corpului profesoral din ASE. BANCAS înseamnă BANKING APLICAT.

Cui se adresează BANCAS?

BANCAS se adresează în principal către două categorii de viitori masteranzi. În primul rând, programul îi are în vedere pe cei aflați în ultimul an al ciclului de licență și care doresc să aprofundeze domeniul bancar și al băncilor centrale într-o manieră foarte aplicată. Este vorba de studenți din domeniul economic, dar sunt bineveniți și cei care au studii juridice, de matematică, inginerie, IT etc. În al doilea rând, BANCAS dorește să ofere o nouă provocare acelora care deja lucrează în domenii legate de sistemul financiar și care se gândesc să-și continue procesul de învățare într-un nou ciclu de doi ani.

Așa cum este croit planul de învățământ al programului de master, BANCAS va pregăti masteranzii în special pentru formarea expertizei pentru aceia care intenționează să urmeze o carieră

  • (i) în direcțiile de specialitate din BNR legate de activitatea bancară (stabilitate financiară, supraveghere, reglementare, rezoluție, operațiuni de piață etc.),
  • (ii) în cadrul departamentelor strategice ale băncilor aflate în dialog strâns cu banca centrală (managementul riscului, trezorerie, conformitate etc.), respectiv
  • (iii) în cadrul firmelor de consultanță pe domeniul bancar.

Care este rolul BNR în curricula BANCAS?

BNR va fi prezentă în programul de master BANCAS cu șase domenii:

(1) Stabilitate financiară și politică macroprudențială

Acesta este un domeniu care a căpătat importantă semnificativă peste tot în lume după criza financiară globală din 2008. BNR va prezenta obiectivele și instrumentele macroprudențiale, va calcula cum se stabilesc nivelurile amortizoarelor de capital pentru băncile de importanță sistemică din România, va aprofunda metodologia de implementare a amortizorului anticiclic de capital, va rula împreună teste de stres pentru bănci, folosind modelele similare celor utilizate de BNR atât pentru testarea solvabilității, cât și a lichidității etc.

Printre profesori se va regăsi Florian Neagu, doctor în finanțe și director adjunct la Direcția stabilitate financiară din BNR. De asemenea, profesor va fi și Alexie Alupoaiei, doctor în finanțe, cu o experiență de 13 ani în cadrul Direcției stabilitate financiară. Totodată, profesor va fi și Matei Kubinschi, doctor în finanțe, care a absolvit cursurile de masterat DOFIN ca șef de promoție.

(2) Supraveghere microprudențială

Supravegherea este un domeniu cheie care asigură că băncile rămân solide și își pot desfășura în bune condiții activitatea. Lectorul din partea BNR este directorul direcției Supraveghere, Adrian Cosmescu, care lucrează în BNR din anul 1993, având experiență în numeroase departamente ale băncii. Cea mai lungă experiență este în domeniul supravegherii bancare, conducând această direcție din anul 1999 (mai întâi ca director adjunct și din anul 2020 ca director).

(3) Reglementare bancară

BNR va prezenta masteranzilor, cât mai aplicat, reglementarea fondurilor proprii a riscului de credit și de contrapartidă, a riscului de lichiditate, de piață, de concentrare, particularități de reglementare în context digital și transfrontalier (grupuri/fintech), reforme de reglementare în contextul provocărilor generate de pandemia COVID și schimbările climatice etc. Lector din partea BNR va fi Mirela Dima, doctor în științe economice și directorul Direcției reglementare și autorizare din BNR.

(4) Rezoluție bancară

În strânsă legătură cu menținerea stabilității financiare este și domeniul rezoluției bancare. BNR își propune să familiarizeze masteranzii de la BANCAS cu acest domeniu relativ nou, care a căpătat importanță semnificativă în ultimul deceniu. Profesor va fi Emil Vonvea, directorul direcției Rezoluție bancară din BNR, alături de Ana-Maria Olteanu, doctor în finanțe, șef serviciu Coordonare strategii și politici de rezoluție.

(5) Operațiuni interbancare și administrarea rezervelor internaționale

Cele mai ample operațiuni bancare au loc pe piața monetară și pe cea valutară. Miliarde de lei și euro se tranzacționează zilnic pe piața interbancară între BNR și bănci, iar rezultatele ne influențează pe toți din perspectiva evoluției cursului de schimb și a ratelor de dobândă. În plus, atât BNR, cât și băncile derulează operațiuni pe piețele internaționale, cu scopul gestionării rezervelor internaționale ale țării, respectiv pentru nevoi de trezorerie. Coordonatorul cursului este Ionuț Șerban, cu o experiență de aproape 20 de ani in banca centrală, în diverse zone de activitate: contabilitate, raportare financiară, resurse umane, operațiuni de politica monetară, administrarea rezervelor internaționale, managementul riscului financiar aferent administrării rezervelor internaționale. Profesor va fi și Victor Andrei, director în cadrul Direcției operațiuni de piață din BNR. Nu în ultimul rând, programul va beneficia și de sprijinul lui Șerban Matei, directorul Direcției relații internaționale, cu o experiență de 20 de ani în operațiuni de piață ale BNR, fost reprezentant al României la Fondul Monetar Internațional.

(6) Modelarea cerințelor de capital și provizioane

Odată cu Basel II, băncile au început să folosească tot mai mult modele interne pentru calcularea cerințelor de capital. Identificarea nevoilor de provizionare au urmat aceeași cale. În consecință, în prezent, pregătirea de experți pentru a modela cerințele de capital și provizioane este o prioritate nu doar în băncile centrale și autoritățile de supraveghere, dar și în bănci și în firmele de consultanță. Profesor va fi Luminița Tatarici, doctorat în finanțe, economist principal în cadrul Direcției stabilitate financiară din BNR, alături de Marian Mihai și Ștefan Racoviță, ambii cu expertiză de mulți ani în domeniul validării modelelor interne privind cerințele de capital.

Sursa foto: ASE.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *