Banca rusească Sberbank vinde majoritatea subsidiarelor din Europa Centrală şi de Est

Kremlin pixabay.com

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a anunţat miercuri că a ajuns la un acord privind vânzarea anumitor subsidiare din Europa Centrală şi de Est cu active totale în valoare de 7,329 miliarde euro, pentru a se putea concentra pe alte pieţe, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

În 2012, grupul rus Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă subsidiara din România. Tot în 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).

În ultimii ani, însă, Sberbank, o bancă controlată de statul rus şi care este vizată din 2014 de sancţiunile occidentale impuse Moscovei ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea, a decis să îşi reducă operaţiunile din Europa, după ce în 2018 şi-a vândut subsidiara din Turcia, Denizbank.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acum, Sberbank intenţionează ca în 2022 să finalizeze vânzarea subsidiarelor sale din Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Ungaria, Serbia şi Slovenia, în cadrul unei tranzacţii cu o valoare de aproximativ 500 milioane de euro.

“Sberbank Europe AG a decis să îşi reducă prezenţa geografică în Europa Centrală şi de Est pentru a se concentra pe pieţele sale importante şi să exploreze un nou model de business”, a informat banca rusească într-un comunicat de presă.

Sberbank a precizat că a semnat acorduri cu AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska Banka d.d., Kranj şi Agri Europe Cyprus Limited pentru vânzarea subsidiarelor sale din CEE, acorduri care ar urma să se finalizeze în 2022.

În schimb, subsidiara din Cehia, Sberbank CZ, va rămâne în proprietatea Sberbank Europe AG şi îşi va continua operaţiunile în conformitate cu actualul model de business, a precizat banca rusească.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: