Banca Comercială Română a agreat cu Banca Comercială Victoriabank un acord de vânzare integrală a acţiunilor deţinute în filiala BCR Chişinău SA, finalizarea tranzacţiei fiind aşteptată în a doua parte a acestui an, informează Agerpres.
Banca Comercială Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300.000 de clienţi activi şi 70 de sedii în toată ţara. BCR Chişinău are peste 13.000 de clienţi activi, 110 angajaţi şi patru unităţi, două în Chişinău, respectiv câte o unitate în Cahul şi Bălţi.
Tranzacţia trebuie să îndeplinească mai multe condiţii suspensive, inclusiv aprobarea Băncii Naţionale a Moldovei, a Băncii Naţionale a României, a Băncii Centrale
Europene, a Consiliului Concurenţei din Republica Moldova şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Republica Moldova.
Până la primirea aprobărilor, BCR Chişinău şi Victoriabank îşi vor desfăşura activitatea independent, după care va avea loc integrarea BCR Chişinău în reţeaua Victoriabank.
“Pentru BCR, această decizie ţine de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părţile interesate – colegi, clienţi şi parteneri -, preluarea BCR Chişinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate şi sinergii comerciale”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română şi Preşedinte al Consiliului de Supraveghere BCR Chişinău.
Juan Luis Martin Ortigosa, preşedinte executiv BCR Chişinău, a subliniat că preluarea de către Victoriabank se bazează pe consolidarea şi accesibilizarea serviciilor pe care banca le oferă clienţilor săi printr-o mai mare acoperire teritorială.
“Urmează un proces de integrare, care a fost gândit astfel încât să fie cât mai simplu şi mai uşor, iar prioritatea noastră este să oferim suport permanent şi asistenţă colegilor şi clienţilor pe parcursul implementării acestui transfer”, a spus Juan Luis Martin Ortigosa.
Victoriabank a trecut în ultimii 5 ani printr-un amplu proces de transformare din punctul de vedere al modelului de guvernanţă corporativă şi al modelului de afaceri, fiind creat astfel un fundament solid, clădit pe valori corporative transparente şi bazat pe experienţa Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România şi unul dintre cei mai mari acţionari ai săi, a menţionat Bogdan Pleşuvescu, CEO Victoriabank.
Consultanţii juridici care au participat la structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei şi a acordului de vânzare-cumpărare de acţiuni sunt Schoenherr şi Asociaţii SCA, împreună cu Schoenherr Moldova, care acţionează în calitate de consultant juridic al Băncii Comerciale Române S.A, şi Filip & Company, alături de Vernon, David şi Asociaţii din Republica Moldova, care acţionează în calitate de consultant juridic pentru Banca Comercială Victoriabank S.A.
Victoriabank este prima bancă comercială deschisă în Republica Moldova, în 1989. Cei mai mari acţionari ai săi sunt Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Este în top trei cele mai mari bănci din Republica Moldova, cu active de peste 20 de miliarde lei moldoveneşti. Victoriabank are peste 70 de sedii în toată ţara, aproape 300.000 de clienţi activi şi 1.100 de angajaţi.
BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 20 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 321 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unităţi unde operaţiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR dispunând de o reţea naţională extinsă de ATM-uri şi maşini multifuncţionale (2.000 de echipamente) şi servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking şi E-commerce.