Beijingul a reunit joi mai mulți actori pe piața pământurilor rare pentru a crea gigantul China Rare Earth Group, pe fondul rivalității și tensiunilor cu Statele Unite ale Americii într-un domeniul esențial pentru noile tehnologii, potrivit boursorama.com.
Gigantul asiatic devine astfel cel mai mare producător mondial de pământuri rare, acest ansamblu de 17 metale pe care le regăsim în smartphones, ecrane plasmă, mașini electrice dar și în industria armamentului.
Guvernul chinez a anunțat într-un decret crearea China Rare Earth Group, în subordinea directă a statului, prin fuziunea China Minemetals Corp, Chinalco și Ganzhou Rare Earth Group.
Spre deosebire de ceea ce lasă să se înțeleagă denumirea lor, pământurile rare sunt relativ abundente. Dar proprietățile lor electromagnetice fac din ele metale strategice.
În 2019, 80% din importurile americane de pământuri rare au provenit din China, potrivit US Geological Survey. Proporția este și mai mare în UE – 98%, potrivit unui raport al Comisiei Europene din septembrie 2020.
China și-a asigurat dominația pe piață prin investiții publice masive precum și printr-o amplă rețea de rafinare a materiilor brute, de care puține țări pot dispune.
Pe fondul disputelor comerciale și geopolitice, SUA și UE sunt îngrijorate de o prea mare dependență de China în acest domeniu și încearcă în prezent să-și diversifice sursele de aprovizionare.
Cu atât mai mult cu cât, pentru a-și proteja resursele, Beijingul a instaurat cote de export.