Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are în vedere sprijinul financiar pentru companiile de transport şi logistică din Ucraina, pentru a le ajuta să-şi continue exporturile, a declarat joi un înalt oficial al băncii, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Săptămâna trecută, Ucraina a închis oficial cele patru porturi ale sale de la Marea Neagră şi Marea Azov, pe care forţele ruse le-au capturat, lăsând rutele terestre prin ţările vecine ca singura sa opţiune de export.
În consecinţă, riscă să piardă exporturi de milioane de tone de cereale din cauza controlului Rusiei asupra transportului maritim din Marea Neagră, declanşând o criză alimentară şi presiune inflaţionistă asupra pieţelor globale de mărfuri alimentare.
BERD intenţionează să ofere o linie de lichiditate companiei feroviare ucrainene UZ pentru a o menţine în funcţiune şi pentru a o pregăti să exporte mai multe mărfuri ucrainene, a declarat şeful BERD pentru Europa de Est, Matteo Patrone, pentru Reuters, la întâlnirile anuale ale băncii de la Marrakech.
Iniţiativa include poşta Ucrainei şi alte companii din sectorul privat şi public, precum şi municipalităţi, a adăugat el.
Discuţiile dintre BERD şi Ministerul Infrastructurii al Ucrainei caută modalităţi de modernizare a infrastructurii transfrontaliere şi de transbordare, a spus Patrone.
Un comerciant a spus că transportul feroviar poate exporta doar o fracţiune din cerealele stocate în prezent în silozurile Ucrainei, compania feroviară trebuind să îşi adapteze infrastructura şi echipamentele pentru transporturile transfrontaliere de cereale.
Banca se află, de asemenea, în primele etape ale negocierii liniilor de lichiditate pentru a ajuta ţările vecine Ucrainei să facă faţă opririi aprovizionării cu gaze a Rusiei, a spus Patrone, fără a oferi detalii.
”De asemenea, discutăm cu Naftogas despre furnizarea unei linii de lichiditate pentru ei”, a spus Patrone.
BERD a declarat că intenţionează să cheltuie 1 miliard de euro în 2022 pentru a ajuta economia ucraineană.
Comisarul Uniunii Europene pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, a estimat costul pagubelor de război aduse Ucrainei între 500 şi 600 de miliarde de euro.