Bill Gates preconizează să doneze 200 de miliarde de dolari până în 2045 celor mai sărace comunități din lume

Bill Gates Sursa foto: Facebook, Wikipedia

Bill Gates a afirmat joi că-şi va dona aproape întreaga avere personală în următoarele două decenii, precizând că cele mai sărace comunităţi din lume vor primi circa 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundaţiei sale, într-un moment când guvernele reduc drastic ajutoarele internaţionale, informează agenția de știri Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Miliardarul în vârstă de 69 de ani, cofondatorul companiei Microsoft şi filantrop, a spus că accelerează planurile de a-şi dona averea şi de a închide Fundaţia Gates pe 31 decembrie 2045.

”Oamenii vor spune tot felul de lucruri despre mine după ce mor, dar sunt hotărât să fac astfel încât afirmaţia ‘a murit bogat’ să nu fie unul dintre ele”, a scris Gates într-un articol publicat pe pagina sa de internet.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

”Sunt prea multe probleme urgente de rezolvat ca eu să păstrez resurse care ar putea fi utilizate pentru a-i ajuta pe oameni”.

Gates, care aduce astfel o critică implicită la adresa preşedintelui Donald Trump pentru tăierea ajutoarelor internaţionale, spune că doreşte să contribuie astfel încât nou-născuţii, copiii şi mamele să nu mai moară din cauze prevenibile, să fie eradicate boli precum poliomielita, malaria, pojarul, să fie redusă sărăcia.

”Nu se ştie dacă cele mai bogate ţări ale lumii vor continua să-i ajute pe cei mai săraci”, a adăugat el, menţionând tăieri de fonduri din partea principalilor donatori, printre care şi Regatul Unit şi Franţa.

Gates a mai spus că, în ciuda sumelor mari pe care le deţine fundaţia sa, progresul nu va fi posibil fără sprijin guvernamental.

Filantropul a apreciat reacţia la tăierea fondurilor pentru Africa, unde unele guverne au realocat fonduri, dar a spus că, spre exemplu, poliomielita nu va fi eradicată în lipsa finanţării Statelor Unite.

Gates a făcut acest anunţ cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Fundaţiei, înfiinţată în anul 2000 alături de fosta soţie, Melinda French Gates, cărora li s-a alăturat ulterior investitorul Warren Buffett.

”Am parcurs un drum lung de la momentul când, pe când eram doar un puşti, am înfiinţat o companie software alături de prietenul meu din liceu”, a spus el.

De la înfiinţare, Fundaţia a făcut donaţii de 100 de miliarde de dolari, contribuind la salvarea a milioane de vieţi şi susţinând iniţiative precum alianţa pentru vaccinuri Gavi, Fondul Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.

Fundaţia se va închide după ce va cheltui circa 99% din averea sa personală, a spus Gates. Iniţial, fondatorii au estimat că activitatea fundaţiei se va încheia în deceniile de după moartea acestora.

Gates, a cărui avere este în prezent evaluată la circa 108 miliarde de dolari, se aşteaptă ca fundaţia să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2045, suma finală depinzând de pieţele financiare şi de inflaţie.

Fundaţia este deja un important jucător în domeniul sănătăţii globale, cu un buget anual care va ajunge la 9 miliarde de dolari în 2026.

Fundaţia a fost criticată pentru puterea şi influenţa supradimensionate pe care le exercită în acest domeniu fără responsabilitatea necesară, inclusiv de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite Agerpres.

La rândul lui, Bill Gates a fost subiectul unor teorii ale conspiraţiei, în special în timpul pandemiei de COVID-19.

Gates a vorbit cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, de mai multe ori în ultimele luni despre importanţa unei investiţii continue în sănătatea globală.

”Sper că şi alţi oameni bogaţi vor înţelege cât de mult pot accelera progresul pentru comunităţile sărace ale omenirii dacă îşi amplifică ritmul şi amploarea donaţiilor pentru că este o modalitate extrem de plină de impact de a oferi societăţii ceva în schimb”, a mai scris Gates.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.