Leul românesc s-a prăbușit la un minim istoric față de euro, după o creștere a sprijinului pentru extrema dreaptă în scrutinul prezidențial, provocând o cădere a guvernului și îngrijorări cu privire la capacitatea țării de a-și limita deficitul bugetar, scrie Bloomberg.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cel mai longeviv guvernator al băncii centrale din lume se confruntă cu cea mai mare depreciere a pieței din România de la criza financiară globală, după ce o creștere a susținerii extremei drepte în scrutinul prezidențial de duminică a provocat o cădere a guvernului.
Leul, una dintre cele mai stabile monede din Europa de Est, a rămas sub presiune după ce marți s-a prăbușit la un minim istoric față de euro. Scăderea a semnalat faptul că banca centrală s-a retras de la o evaluare pe care o menține de ani de zile ca răspuns la turbulențele de pe piață provocate de victoria în primul tur a unui lider ultranaționalist.
Scumpirea arată îngrijorarea crescândă a investitorilor cu privire la capacitatea României de a limita cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Perspectiva unei posibile victorii a extremei drepte la alegerile prezidențiale din această lună și demisia prim-ministrului au sporit presiunea asupra monedei și au determinat banca centrală să modifice intervalul de tranzacționare gestionat, pe care l-a aplicat cu succes timp de aproape doi ani, către un nivel mai slab.
Reacția politică reprezintă un test pentru guvernatorul Mugur Isărescu, a cărui vechime aproape neîntreruptă de 35 de ani la banca centrală depășește cu mult cea a colegilor săi. Această experiență va fi necesară deoarece România, care organizează un tur de scrutin pe 18 mai pentru a decide cine va deveni șef al statului, are un președinte interimar și un prim-ministru interimar simultan pentru prima dată de la căderea comunismului.
Banca Națională a României își schimbă intervalul de tranzacționare pentru leu, deși va menține o politică de stabilizare a acestuia ca parte a așa-numitei flotanțe gestionate, potrivit unei persoane familiarizate cu elaborarea politicilor băncii centrale. Noul nivel – care a scăzut cu 2,9% până acum în această săptămână, la 5,12 lei față de euro – reflectă dezechilibrele economice și riscul politic, a declarat persoana sub rezerva anonimatului, deoarece planurile sunt făcute în spatele ușilor închise.
La câteva zile după ce liderul partidului de extremă dreapta din România, George Simion, a obținut o victorie răsunătoare în primul tur al scrutinului prezidențial, autoritățile române au încercat să calmeze temerile investitorilor cu privire la direcția politică a țării. Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a declarat că deficitul bugetar este sub control, iar factorii de decizie gestionează presiunile asupra monedei.
Rezerve mai mari
Zguduirile de pe piață au determinat o întâlnire între Isărescu și Tanczos, care deține funcția în mod interimar, pentru a avea o „discuție lungă” marți, ziua în care a început alunecarea leului, pentru a coordona eforturile de gestionare a nervozității, a declarat ministrul. Deprecierea a contribuit la reducerea presiunii asupra monedei, în timp ce factorii de decizie politică mobilizează rezervele valutare ale României pentru a menține nivelul de schimb.
Banca centrală a României este într-o poziție mai bună decât în 2008 pentru a gestiona tensiunile de pe piață, datorită rezervelor „semnificativ” mai mari și a unei echipe de politică monetară testate, potrivit fostului viceguvernator Cristian Popa. Bancherii centrali urmăresc să gestioneze lichiditatea și să reducă tensiunile fără a epuiza excesiv rezervele, a spus Popa.
„Cursul de schimb poate suporta ceva mai multă flexibilitate”, a declarat Popa într-un interviu, adăugând că nivelul monedei influențează așteptările inflaționiste și acționează ca o ancoră în contextul tulburărilor politice și al războiului din Ucraina vecină. Setul de instrumente al băncii centrale include linii de swap cu Banca Centrală Europeană care nu au fost încă utilizate.
Viceguvernatorul a făcut referire la o vânzare masivă la sfârșitul anului 2008, când criza financiară globală a cuprins regiunea, ducând la o creștere a ratelor de pe piață.
Pentru românii ale căror facturi la utilități și combustibil sunt legate de cursul de schimb al monedei euro, deprecierea va reprezenta o lovitură pentru consumatori și companii – și o posibilă reaprindere a presiunii inflaționiste în timp ce țara se pregătește pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai.
Simion, care se va confrunta cu Nicușor Dan, primarul centrist al Bucureștiului, a luat act de prețul pieței, afirmând într-o postare pe platforma de social-media X că „nu el este de vină”.
Turbulențele, care complică și mai mult eforturile de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, au trimis, de asemenea, randamentele obligațiunilor interne la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Țara va putea să își îndeplinească obiectivul de a reduce deficitul bugetar la 7% din producția economică în acest an dacă tendința actuală a veniturilor se menține, a declarat Tanczos.
„Da, deficitul este încă ridicat, dar am reușit să oprim creșterea cheltuielilor publice”, a declarat Tanczos într-un interviu acordat în marja unei conferințe la București. „Avem venituri record și asta ne bucură, dar am avut și cheltuieli mari cu investițiile”.
Randamentul obligațiunilor pe 10 ani denominate în leu și-a extins creșterea până la 8,2%, deși datoria externă a suveranului și-a revenit, iar notele în dolari cu scadența în 2053 s-au numărat miercuri printre principalii câștigători de pe piețele emergente.
Banca centrală are suficiente rezerve valutare pentru a gestiona cursul de schimb, a declarat Tanczos. Autoritatea monetară nu comentează niciodată potențialele sale activități pe piața valutară.
Lipsa unui guvern stabil poate slăbi eforturile de a reduce deficitul fiscal și poate crește riscul unei retrogradări a ratingului la junk, deși șeful finanțelor a declarat că se așteaptă ca societățile de rating să mai aștepte „câteva luni” înainte de a revizui bonitatea țării. România are în prezent cel mai mic scor de credit pentru investiții, cu perspectivă negativă din partea tuturor celor trei mari companii de rating.
„Multe fonduri globale de obligațiuni au cumpărat datoria externă a României în ultimii ani pentru că era investment grade și spread-urile erau mari”, a declarat Guillaume Tresca, strateg global EM la Generali Investments. „Marea întrebare este retrogradarea la high yield, iar lărgirea spread-ului este consecința acestor temeri.”