Activele românești s-au vândut luni după ce un candidat de extremă dreapta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, adâncind turbulențele din jurul fragilei coaliții guvernamentale, relatează prestigioasa publicație economică Bloomberg.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Termenul “sell of” utilizat se referă la o vânzare de active, de obicei la un preț scăzut, efectuată de investitori pentru a se debarasa de acestea.
Aceasta menționează că randamentele obligațiunilor denominate în lei au crescut vertiginos, în condițiile în care premierul și-a informat partenerii de guvernare cu privire la decizia de a-și prezenta demisia.
Țara de la Marea Neagră a fost implicată în cea mai gravă criză politică de la căderea comunismului, care a îngreunat eforturile de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, notează Bloomberg.
„În opinia noastră, principala provocare pentru România este implementarea unei ajustări fiscale severe într-o perioadă de incertitudine politică sporită”, au declarat într-un raport analiștii Goldman Sachs Group Inc. conduși de Kevin Daly.
Randamentul obligațiunilor interne pe 10 ani a urcat cu 41 de puncte de bază, la 8%, cel mai ridicat din ianuarie. Indicele bursier de referință de la București a scăzut cu până la 2,8%, cea mai mare cădere din lume.
Ultranaționalistul George Simion, care este aliniat președintelui american Donald Trump, se va îndrepta spre un tur de scrutin prezidențial împotriva primarului centrist al Bucureștiului Nicușor Dan la sfârșitul acestei luni. Premierul Marcel Ciolacu, care conduce social-democrații aflați la guvernare, s-a oferit să demisioneze după ce candidatul susținut de coaliția de guvernare s-a clasat pe locul al treilea în urma scrutinului și nu a reușit să treacă în turul al doilea.
Leul a rămas stabil în raport cu euro, deoarece banca centrală menține moneda într-un interval strâns prin intermediul regimului său de flotare gestionată.
În timp ce Simion susține în linii mari aderarea României la UE și NATO, opiniile sale eurosceptice, promisiunile de a opri sprijinul militar pentru Ucraina și un accent mai mic pe cheltuielile de apărare pun la îndoială orientarea geopolitică pro-occidentală a României, potrivit lui Andrius Tursa, analist la firma de consultanță Teneo.
„Deși puterile legislative ale președintelui sunt limitate, pozițiile politice ale lui Simion, care beneficiază de un sprijin public puternic, sporesc incertitudinea pentru investitorii internaționali”, a declarat Tursa.