Bloomberg: Inflația alimentară se atenuează, dar recoltele incerte încetinesc o reducere mai amplă / Marii producători precum SUA, Brazilia și Argentina s-au confruntat cu probleme de randament în ultimii ani din cauza caniculei

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

În timp ce perspectivele pentru recoltele globale se îmbunătățesc, după săptămânile tumultoase ce au urmat atacului Rusiei asupra Ucrainei, amenințările cu seceta, inundațiile și canicula nimicitoare țin aprovizionarea într-o menghină și prețurile ridicate, transmite Bloomberg, citată de Rador.

Contractele futures pe recolte au ajuns la nivelurile de dinainte de război, iar măsurătoarea lunară a prețurilor la alimente a ONU a scăzut cel mai mult raportat la 2008. Asta oferă o oarecare ușurare pentru consumatorii care s-au confruntat cu inflația alimentară imensă, de la începutul pandemiei. Totuși, războiul pune mai multă presiune asupra fermierilor, din SUA până în India, pentru a înlocui pierderile de recolte și pentru a compensa deficitul de aprovizionare din Ucraina, în mod normal un expeditor cheie către națiunile mai sărace din Orientul Mijlociu și Africa.

Cât de mult pot oferi ei este discutabil. Marii producători precum SUA, Brazilia și Argentina s-au confruntat cu probleme de randament în ultimii ani din cauza caniculei, susținând prețurile la niveluri mai ridicate. Producția globală de porumb și de soia, în perioada 2021-2022, a scăzut cu 45 de milioane de tone față de previziunile inițiale. Vineri, Departamentul Agriculturii din SUA este de așteptat să-și reducă perspectivele pentru producția de porumb și de soia din SUA, din acest an, potrivit analiștilor chestionați de Bloomberg, în timp ce grâul probabil a mers mai bine.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Spre deosebire de ultimii ani, fiecare baniță (8 galoane) de producție contează și o pierdere cât de mică de randament, de 1-2% în raport cu tendința, este îngrijorătoare, având în vedere presiunea actuală a bilanțurilor americane și globale”, a spus Ben Buckner, analist pentru cereale, la AgResource Co, cu sediul la Chicago.

În Europa, canicula ar putea duce la scăderea recoltelor de cereale ale Uniunii Europene cu 5% față de sezonul trecut, potrivit Comisiei Europene. Culturile de porumb au fost afectate în special de secetă, sporind nevoile de import ale blocului și crescând costurile pentru crescătorii de animale. Agricultura importantă din Franța suferă din cauza celei mai grave secete din istorie, iar câmpurile se usucă la alți producători cheie, cum ar fi Germania și România.

Situația este deja critică, a spus Vincent Braak, analist de culturi la Strategie Grains. „Chiar dacă revin ploile, pentru producția de porumb, acum este mult prea târziu pentru recolte bune, deoarece polenizarea se face aproape peste tot. Suntem îngrijorați pentru toate culturile de vară. Chiar și cu irigații, aceste temperaturi sunt total nebunești.”

Recolta de porumb din Franța din acest an este estimată la 12,66 milioane de tone, în scădere cu 19% în termeni anuali, a declarat Ministerul Agriculturii din țară, într-un raport. Dacă se confirmă, va fi cel mai scăzut nivel din 2016, conform datelor USDA. În India, temperaturile au crescut în martie până la cele mai ridicate valori înregistrate vreodată pentru această lună, din 1901, afectând cea mai mare recoltă de iarnă semănată din țară, în timpul unei perioade cruciale de creștere. Acest lucru a determinat autoritățile să interzică exporturile de grâu în mai, pentru a proteja aprovizionarea internă și pentru a controla creșterea prețurilor.

Orezul, o altă cultură importantă în India, a fost plantat pe o suprafață mai mică până acum, în acest sezon, din cauza lipsei de precipitații în unele zone principale de creștere, inclusiv în Bengalul de Vest și Uttar Pradesh, care reprezintă un sfert din producția țării. Acest lucru va reduce potențial producția și poate declanșa restricții asupra transporturilor din India, care reprezintă 40% din comerțul global cu orez.

Contractele futures pe soia, de la Chicago, care au crescut peste 17 dolari pe baniță după invazie, au avansat pentru a doua zi miercuri, crescând cu 0,2%, până la 14,3125 dolari, în timp ce cele la porumb și grâul s-au menținut.

Războiul din Ucraina afectează și recoltele viitoare. Până acum, exporturile de cereale au scăzut cu 49% de la an la an, iar însămânțarea a fost compromisă. În semn de schimbare a fluxurilor comerciale, Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, cumpără mult mai mult grâu francez decât în ​​mod normal pentru această perioadă a anului.

Sunt și excepții: cultivatorii australieni se așteaptă să obțină o recoltă decentă de grâu în acest sezon, după ce condițiile favorabile i-au încurajat pe fermieri să crească plantarea la niveluri aproape record. Deși aceste provizii nu vor fi recoltate timp de câteva luni, exportatorii australieni încă expediază surplusul de cereale din sezoanele precedente, după doi ani consecutivi de producție extraordinară. Canada, cel mai mare producător de rapiță din lume și un important exportator de grâu, are, de asemenea, un sezon de creștere bun până acum.

Rusia ar urma să fie cel mai mare câștigător al pieței, cu o recoltă masivă, deși transporturile sunt mai lente decât de obicei, deoarece exportatorii trebuie să găsească vase, echipaje și să asigure vasele.

Cerere de temperare

Există, de asemenea, și vești bune, și anume cererea de temperare din China, cel mai mare cumpărător de cereale din lume. Importurile de porumb din China, în prima jumătate a anului, au scăzut cu 11% față de anul trecut, în timp ce importurile de grâu în aceeași perioadă au scăzut cu 7,8%, iar soia cu 5,4% față de anul precedent, potrivit datelor vamale. Marjele slabe din industria zootehnică masivă au redus, de asemenea, apetitul pentru culturi ca ingrediente pentru furaje, iar importurile de ulei de palmier ale Chinei au slăbit, pe măsură ce politica zero Covid a țării reduce cererea din industria restaurantelor și a cateringului.

Când a izbucnit războiul, prețurile au crescut, pe ipoteza că exporturile din Marea Neagră se vor opri complet. Acum, pe măsură ce mai multe nave găsesc rute, cea mai mare parte din prevederea “war premium” a dispărut din (contractele) futures. O mare întrebare este dacă transporturile vor continua să crească suficient pentru a compensa recoltele mai mici decât cele așteptate în altă parte.

Pentru următoarele recolte din acest an și în 2023, USDA prognozează o recoltă globală record de soia, dar aceasta se va baza pe cea mai mare producție realizată vreodată din Brazilia și SUA și pe cea mai mare producție din Argentina, din 2018. La porumb și grâu, producția este de așteptat să fie mai mică decât în sezonul precedent.

Ca să revină contractele futures la nivelurile din anii precedenți, ambele emisfere ar avea nevoie de recolte mai mari consecutive, lucru care nu s-a întâmplat din anii 2013-2014. Un model meteorologic persistent de tip La Nina continuă să afecteze culturile în anumite părți ale Americii de Sud, ceea ce face mai puțin probabil ca o redresare să se întâmple în acest an. „În mod ideal, am putea vedea mama natură cooperând în ambele emisfere, timp de 12 luni”, a spus Buckner.

Sursa: Bloomberg/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: