Bloomberg: Raliul de 40% de pe Bursa din România o face să se remarce pe piețele globale. Indicele BET are una dintre cele mai bune performanțe din lume în ultimele 12 luni

BVB Sursa foto: Bursa de Valori București

Piața bursieră din România devine una dintre cele mai performante din Europa, investitorii fiind încrezători că raliul va continua pe măsură ce se așteaptă ca mai multe companii să devină publice, scrie Bloomberg.

Indicele bursier BET de la București a avut un randament de aproape 40% în dolari în ultimele 12 luni, a cincea cea mai bună performanță dintre cei peste 90 de indici bursieri primari urmăriți de Bloomberg. Chiar și după o oscilație în august, indicatorul se află la mică distanță de maximul său record, înregistrând un avans timp de 13 din ultimele 15 luni.

Oferta publică inițială de anul trecut, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, a Hidroelectrica SA, companie furnizoare de energie regenerabilă, a adus mai mulți investitori străini în România. Acest lucru a contribuit la rândul său la revigorarea interesului local pentru bursă, stimulând evaluările și volumele de tranzacționare – deși acestea din urmă rămân scăzute în raport cu standardele internaționale.

„Există factorii fundamentali pentru ca piața românească să continue să funcționeze bine”, a declarat Andrei Nedelcu, director de investiții la SAI Erste Asset Management România, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară. Se așteaptă ca viitoarele IPO-uri să „susțină acest impuls”, a spus el.

În timp ce economia României, în mod tradițional cu creștere rapidă, a încetinit, aceasta este pe cale să se revigoreze, ajutată de reducerile ratei dobânzii și de o moderare a creșterii prețurilor. Îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice este combinată cu pariurile conform cărora piața de acțiuni din Europa de Est va fi ridicată de MSCI – poate chiar anul viitor – de la statutul actual de piață de frontieră la cel de piață emergentă.

Adrian Tănase, directorul general al Bursa de Valori București SA, care operează Bursa de Valori București, a declarat pentru Bloomberg că România „stă foarte bine” în ceea ce privește criteriile MSCI de accesibilitate a pieței pentru investitorii internaționali și are numărul necesar de companii listate necesar pentru un upgrade. Cu toate acestea, mai trebuie să îndeplinească cerințele de lichiditate, a spus el.

Attila Gyurcsik, CEO al Accorde Fund Management din Budapesta, a declarat că MSCI actualizează de obicei piețele în timpul revizuirii sale de vară, ceea ce înseamnă că următoarea oportunitate probabilă pentru București va veni pe la mijlocul anului viitor.

Interesant este că acțiunile Hidroelectrica au avansat cu doar 11% în dolari în ultimele 12 luni, ceea ce înseamnă că celelalte acțiuni ale Bucureștiului sunt în frunte. BET are acum aceeași evaluare preț/capital ca indicele de referință al piețelor emergente al MSCI, în timp ce cea mai mare bursă din Europa de Est, din Varșovia, se tranzacționează cu o reducere de aproximativ 30%.

Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management România, al cărui fond de acțiuni al firmei a depășit 97% dintre colegii săi în 2024, a declarat că boom-ul evaluărilor este „sustenabil”. El pariază pe o bună performanță a acțiunilor bancare românești și a spus că vânzările cu amănuntul optimiste indică o redresare economică în curs. Un sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiștilor arată că produsul intern brut va crește cu 3,5% în 2025, față de 2,7% în acest an.

Evaluările bogate vin chiar dacă investitorii sunt cu ochii pe alegerile generale și prezidențiale din decembrie, precum și pe modul în care guvernul intenționează să reducă unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, starea de spirit din București este optimistă în urma ofertei publice inițiale de anul trecut, mai ales că România ia în considerare vânzarea de participații la alte companii, cum ar fi autoritatea aeroportuară din București. Între timp, bursa locală intenționează să lanseze tranzacționarea derivatelor, atât în acțiuni, cât și în indicele de referință al acțiunilor, precum și în energie electrică, până la jumătatea anului 2025.

Trecerea la statutul de piață emergentă de către MSCI ar spori prezența României pe harta internațională a investițiilor și ar aduce intrări suplimentare”, a declarat directorul general al bursei, Tănase. Acest lucru ar aduce beneficii „întregii piețe”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.