BNR a majorat dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, mai puternic decât se așteptau analiștii

Redacția feb. 9, 2022 1 comentarii
BNR Banca Națională a României

Banca Națională a României (BNR) a decis miercuri să majoreze dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, la nivelul de 2,50 la sută pe an, peste așteptările analiștilor, care prognozau o creștere lentă de numai 25 de puncte de bază.

Deciziile consiliului de administraţie al BNR, din ședința de astăzi, 9 februarie 2022:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Decizia BNR vine în contextul în care rata anuală a inflației a crescut la 8,19 la sută în decembrie 2021, de la 7,80 la sută în noiembrie, mult deasupra intervalului țintă, în principal ca efect al continuării scumpirilor din energie.

Pe ansamblul anului 2021, rata anuală a inflației s-a mărit, astfel, cu 6,13 puncte procentuale (de la 2,06 la sută în decembrie 2020). O proporție de 80 la sută din creștere a venit din majorarea prețurilor la gaze naturale, energie electrică și combustibili, iar jumătate din aportul de doar 15 la sută adus de inflația de bază a aparținut alimentelor procesate.

Analiștii se așteptau la o nouă creștere de dobândă în această ședință, a doua din 2022, dar prognozau o majorare cu numai 25 puncte de bază.

La prima ședință de politică monetară din acest an, care a avut loc în data de 10 ianuarie, BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 1,75% la 2%. Creșterea a fost sub așteptările analiștilor, care estimau o majorare de 0,50 de puncte procentuale. O explicație a venit chiar din comunicatul BNR, care a lăsat de înțeles că banca centrală a evitat o creștere mai mare a dobânzii cheie pentru a nu pune complet frână economiei.

Analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, a crescut miercuri, înaintea ședinței BNR, la 3,29%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%. Nivelul de miercuri este cel mai mare din ultimii aproape 3 ani (un nivel de 3,29% a mai fost atins în data de 14 mai 2019).

Sursa foto: bnr.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *