BNR: Expunerea „verde” bancară a ajuns la 5,1 miliarde de lei, la finele lunii iunie din 2021

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, până la 5,1 miliarde de lei, la finalul lunii iunie 2021, însumând 4% din totalul expunerilor faţă de sectorul nefinanciar, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) și citate de Agerpres.

“Expansiunea puternică (320% faţă de începutul perioadei) a expunerilor verzi arată un apetit în creştere al băncilor pentru creditarea verde şi pentru sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii scăzute de carbon”, se menţionează în documentul “Tabloul de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România”, publicat de BNR.

Expunerea verde a fost determinată conform metodologiei utilizate în Raportul Grupului de lucru CNSM privind sprijinirea finanţării verzi, fiind identificate creditele acordate pentru activităţi cu efect de diminuare a impactului asupra mediului sau de adaptare la schimbările climatice, explică BNR.

Pe parcursul întregii perioade analizate, rata medie a dobânzii la creditele verzi a fost mai scăzută faţă de rata medie a dobânzii la creditele din întregul sector al companiilor nefinanciare, aspect ce poate indica faptul că băncile percep companiile şi activităţile verzi ca fiind mai puţin riscante faţă de media pieţei.

La finalul lunii iunie 2021, rata medie a dobânzii pentru creditele verzi era de 4,22%, în timp ce rata medie a dobânzii pentru creditele acordate companiilor nefinanciare se situa cu 2,25 puncte procentuale mai sus, respectiv la 6,47%.

“După ce în perioada 1980-2011 totalul emisiunilor de obligaţiuni la nivel mondial a fost de 6,75 miliarde euro, începând cu anul 2012, finanţarea prin intermediul obligaţiunilor verzi a prins un avânt considerabil, ajungând de la 2,23 miliarde euro în anul de referinţă la 270 miliarde euro în anul 2020. Totodată, până în luna august 2021, suma emisiunilor de obligaţiuni verzi s-a ridicat la 280 miliarde euro, depăşind-o deja pe cea pentru din 2020, ceea ce relevă atât o amplificare a numărului şi dimensiunilor proiectelor şi activităţilor verzi din partea guvernelor şi a companiilor, cât şi un interes în creştere pentru acest tip de instrumente din partea investitorilor”, se arată în documentul citat.

De asemenea, în perioada 2012 – 2021, Uniunea Europeană (UE) a deţinut cea mai mare pondere din totalul obligaţiunilor verzi emise la nivel mondial. Pe parcursul acestei perioade, ponderea obligaţiunilor verzi emise în UE a variat între 36% (în anul 2016) şi 68% (în 2014).

Totodată, începând cu anul 2015, emisiunile de obligaţiuni verzi s-au intensificat în China şi Statele Unite ale Americii, şi au ajuns de la 0,84 miliarde de euro şi 8,79 miliarde de euro la 16,21 miliarde de euro, respectiv 42,72 miliarde de euro, la sfârşitul anului 2020.

În România au avut loc două emisiuni de obligaţiuni verzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ambele în anul 2021, cu o valoare totală de 327 milioane de euro, precizează Banca Naţională.

Sursa foto: bnr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *