BNR, în campanie de promovare în Politico pe tema tezaurului de aur confiscat de Rusia

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Banca Națioală a României  a cumpărat un advertorial în publicația Politico despre faptul că tezaurul de aur al BNR, trimis de mai bine de un secol la Moscova, nu a fost niciodată returnat. Instituția a organizat și o expoziție la sediul Parlamentului European legat de această temă.

În data de 5 martie, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, a fost inaugurată expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o pretenție mai veche de un secol”.
Expoziția va dura trei zile, pe parcursul cărora sunt prezentate dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice și angajamentele părților rusă și română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova, potrivit comunicatului de presă al BNR.

„Documentele expuse atestă fără îndoială că „Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o țară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internațional, recunoscut și validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”, a susținut Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Potrivit comunicatului, situația a rămas neschimbată până astăzi, deși în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno-rusă pentru studierea problemelor relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înființată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova și că documentele prezentate de partea română sunt valabile. În contextul actual, lucrările Comisiei au fost sistate.

Sursa foto: bnr.ro

Comentarii

  1. Obiectele istorice au fost returnate. Aurul-lingouri este contravaloarea despagubirilor de razboi, conform tratatului de pace semnate de Romania cu toate puterile invingatoare la 10 februarie 1947. Numai conlocuitorii isi iau cuvantul inapoi si trag teapa la datorii. Citez:
    Article 22
    1. Losses caused to the Soviet Union by military operations and by the occupation by Roumania of Soviet territory shall be made good by Roumania to the Soviet Union, but, taking into consideration that Roumania has not only withdrawn from the war against the United Nations, but has declared and, in fact, waged war against Germany, it is agreed that compensation for the above losses will be made by Roumania not in full but only in part, namely in the amount of $ 300,000,000 payable over eight years from September 12, 1944, in commodities (oil products, grain, timber, seagoing and river craft, sundry machinery and other commodities).
    2. The basis of calculation for the settlement provided in this Article will be the United States dollar at its gold parity on the day of the signing of the Armistice Agreement, i.e. $35 for one ounce of gold.
    Done in the city of Paris in the Russian, English, French and Roumanian languages this tenth day of February, One Thousand Nine Hundred Forty-Seven.
    For the Union of Soviet Socialist Republics: V. MOLOTOV, A BOGOMOLOV
    For the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland: ERNEST BEVIN, DUFF COOPER
    For the United States of America: JAMES F. BYRNES, JEFFERSON CAFFERY
    For Australia: JOHN A. BEASLEY
    For the Byelorussian Soviet Socialist Republic: K. KISSELEV
    For Canada: GEORGE P. VANIER
    For Czechoslovakia: JAN MASARYK, V. CLEMENTIS
    For India: S. E. RUNGANADHAN
    For New Zealand: W. J. JORDAN
    For the Ukrainian Soviet Socialist Republic: I. SENIN
    For the Union of South Africa: W. G. PARMINTER
    For Roumania: GH. TATARESCO, L. PATRASCANO, S. VOITEC, GEN. D. DAMACEANO
    Cele 300 de milioane de dolari impartit la 35 de dolari uncia inseamna o datorie de 242 tone de aur. Tezaurul avea numai 92 tone.

    • Vă înșelați amarnic și încurcați borcanele. Despăgubirile din convenția de armistițiu din 1944 și mai apoi Tratatul de Pace din 1947 nu au legătură cu tezaurul trimis la muscali în 1916. Despăgubirile de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial au fost plătite atunci, la sf. anilor 40 și începutul anilor 50. Aurul dat în 1916 nu a fost adus în discuție atunci. Plata s-a făcut în produse industriale, resurse naturale, tehnică industrială și produse agricole, nu în aur, nicidecum în aurul furat de sovieitici cu 30 de ani înainte.
      Tezaurul a fost trimis în 1916 și confiscat de bolșevici după unirea cu Basarabia diin 1918. Oficial, motivul invocat de ruși a fost ceva vag legat de un fel de compensație pentru “cucerirea” (așa cum o vedeau rușii) a Basarabiei de către România.
      De fapt noi nici nu suntem singurii care au mușcat-o cu rușii. Republicanii spanioli au trimis tezaurulor Spaniei în URSS ca să nu cadă în mâinile lui Francă. Nici până în zi de astăzi nu au mai primit vreun șfanț.

  2. Asteptam cu interes pe Nemuritorul din BNR sa ne spuna o poveste, un basm despre treaba asta de la Scanteia Tineretului.
    Si spun asta nu ca Ro nu ar avea dreptate dar e greu de crezut ca sunt sanse.
    E doar campanie electorala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *