Furnizorul german de tehnologie și piese, Robert Bosch, prezent și în România, cu cinci unități, în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Blaj, va investi încă 400 de milioane de euro pentru a-și extinde unitățile de producție de cipuri, ca răspuns la deficitul de semiconductori care a făcut ravagii în producția de orice, de la vehicule și aparate până la computere personale și unelte electrice. .
Cheltuielile sporite, care sunt alocate pentru 2022, vor fi direcționate către extinderea operațiunilor la fabricile din Dresda și Reutlingen, Germania, și a fabricii de componente semiconductoare din Penang, Malaezia. Majoritatea fondurilor vor fi utilizate pentru creșterea capacității de producție la unitatea de la Dresda, pe care compania l-a deschis în iunie la un cost de 1 miliard de euro, cea mai mare investiție din istoria sa.
Aproximativ 50 de milioane de euro vor fi cheltuiți în Reutlingen atât în 2022, cât și în 2023, unde compania produce componente semiconductoare din 1970. Acolo, Bosch își va extinde „camera curată” – un mediu special conceput în care plăcile de siliciu sunt transformate în cipuri semiconductoare – cu peste 4.000 de metri pătrați, până la un total de 14.500 de metri pătrați. Extinderea va crea, de asemenea, 150 de noi locuri de muncă, potrivit Bosch.
În Penang, Bosch va construi un nou centru de testare a semiconductorilor, care va intra în funcțiune în 2023. Centrul de testare va ocupa inițial aproximativ 14.000 de metri pătrați.
Investiția vine în timpul unei penurii prelungite de semiconductori pe care directorii auto și analiștii din industrie preconizează că se va extinde până anul viitor. Directorii atât de la Ford Motor Company, cât și de la General Motors le-au spus investitorilor, în apelurile lor privind veniturile din al treilea trimestru, săptămâna aceasta, că prevăd că lipsurile vor persista până în 2022 și, probabil, chiar în 2023.
Investiția Bosch este, de asemenea, o veste bună pentru Uniunea Europeană, care își propune să crească rezistența lanțului de aprovizionare intern prin creșterea producției de semiconductori în UE la o cincime din oferta mondială până în 2030.