Boss-ul JPMorgan, miliardari, aliați loiali. Cine ar putea face parte din cabinetul Trump 2.0?

donald trump campanie electorala miting Sursa Foto: Facebook/ Donald Trump

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, oameni de afaceri miliardari care au donat masiv pentru campania sa electorală și aliați fideli se numără printre persoanele avute în vedere pentru a face parte din cabinetul lui Donald Trump în cazul în care acesta va câștiga cursa pentru Casa Albă din această toamnă și va reveni în fruntea Statelor Unite. Comentatorii americani cred că loialitatea față de liderul republican va fi unul dintre criteriile de bază în alegerea celor care vor conduce o eventuală Administrație Trump 2.0.

Diferit de primul

Analiștii americani au enumerat recent câteva nume care ar putea face parte din cabinetul lui Trump, dacă republicanul câștigă un al 2-lea mandat de președinte.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit celor de la Business Insider, “este puțin probabil” ca următorul cabinet Trump “să fie la fel ca primul,” după ce republicanul a spus că “a aflat pe cine ar trebui să țină lângă el dacă va câștiga alegerile din noiembrie.”

Ziariștii americani cred că, în timp ce unii miliardari, oameni de afaceri și donatori de top ar putea obține posturi importante în executivul de la Washington, este posibil ca Trump să adune în jurul lui “o colecție de aliați vocali.”

Fostul președinte însuși a spus că următorul său cabinet nu va fi ca primul. “Nu-i voi aduce înapoi pe mulți dintre acei oameni,” a declarat recent Trump pentru revista Time, după ce a fost întrebat de ce mulți dintre membrii primului său executiv nu mai susțin în prezent realegerea sa ca președinte al Statelor Unite. “Am avut niște oameni grozavi. Am avut niște oameni răi.”

Trump – care a fost ales președinte al Statelor Unite în 2016 și a ajuns la Washington ca un outsider al sistemului, după ce nu a ocupat niciodată funcții politice sau a servit în armată – a afirmat recent că “avantajul pe care îl am acum este că știu pe toată lumea.”

Business Insider a scris că, atunci când a preluat frâiele puterii la Washington, în urmă cu șapte ani, Trump a asamblat un cabinet “placat cu aur,” care a fost cel mai bogat din istoria modernă a Statelor Unite.

Trump și-a apărat atunci decizia de a include oameni de afaceri bogați în executivul său, afirmând că a căutat în mod deliberat oameni de succes și a asemănat viitorii șefi de departamente și agenții guvernamentale cu sportivi bogați.

“Vreau oameni care au făcut avere pentru că acum negociază cu tine,” a spus Trump în decembrie 2016, cu o lună înaintea de preluarea mandatului la Casa Albă. “Ei nu sunt diferiți de un mare jucător de baseball sau de un mare jucător de golf.”

Astfel, în momentul depunerii jurământului de credință, șefa Departamentului Educației, Betsy DeVos, avea o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, averea secretarului de la Departamentul Comerțului, Wilbur Ross, era estimată la 506,5 milioane de dolari, șeful Departamentului Trezoreriei, Steve Mnuchin, avea o avere de 252 de milioane de dolari, iar cel numit în fruntea Departamentului Agriculturii, fostul guvernator de Georgia Sonny Perdue, deținea o avere de 32,1 milioane de dolari.

Acum, potrivit mai multor relatări din presa americană, Trump premiază loialitatea mai presus de orice.

Lucru care, afirmă Business Insider, pare că nu este surprinzător, după ce membrii primului cabinet al lui Trump ar fi discutat despre invocarea celui de-al 25-lea amendament în urma revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul din Washington.

Reamintim că al 25-lea amendament la Constituția SUA oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de la conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare. În timpul mandatului președintelui Trump, criticii săi au citat acest amendament de mai multe ori, referindu-se la ceea ce ei au considerat comportamentul său “straniu.”

Potrivit ziariștilor americani, în timp ce scena politică de la Washington discută aprins despre cine ar putea ajunge la putere dacă republicanul va câștiga în noiembrie, campania fostului președinte a subliniat că nu au loc astfel de dezbateri între cei din Team Trump.

Nevoile cele mai imediate ale lui Trump rămân acelea de a găsi un partener de candidatură pentru Casa Albă, ceea ce ar putea face ca alți finaliști în cursa pentru postul de vicepreședinte să ajungă în cabinetul său.

“Nu au existat discuții despre cine va servi într-o a doua Administrație Trump,” a declarat anterior purtătorul de cuvânt al liderului republican, Steven Cheung.

Așa cum am scris într-o analiză recentă, senatorul Tim Scott, Elise Stefanik – care reprezintă statul New York în camera inferioară a Congresului de la Washington -, antreprenorul Vivek Ramaswamy, senatorul de Ohio J.D. Vance și chiar fosta candidată la nominalizarea partidului pentru Casa Albă, Nikky Haley, se numără printre numele cele mai des vehiculate pentru poziția de vicepreședinte a lui Donald Trump. (https://economedia.ro/cine-va-fi-vicepresedintele-lui-donald-trump-daca-va-castiga-alegerile-prezidentiale-din-noiembrie.html)

Deocamdată, republicanii nu au stabilit încă un candidat pentru poziția de numărul 2, fiind în acest moment într-un proces complicat și elaborios de alegere a celui care-l va însoți pe liderul lor în cursa pentru poziția supremă în stat.

Axios a scris la vremea respectivă că “aceasta este una dintre cele mai mari alegeri pe care le va face Trump în timpul celei de-a treia candidaturi prezidențiale. Loialitatea este un criteriu de top pentru fostul președinte, iar alegerea corectă l-ar putea ajuta, de asemenea, să facă apel la blocurile de votanți sceptice față de el, precum femeile din suburbii.”

Iar Reuters s-a întrebat: “Va alege candidatul republican la președinție o femeie sau o persoană de culoare pentru a-și spori sprijinul din partea unor blocuri de vot cheie? Va alege loialitatea în locul ambiției politice? Va surprinde cu cineva care nu este pe radarul majorității oamenilor?”

Doug Burgum, guvernatorul din Dakota de Nord, este numele cel mai des pomenit în ultima perioadă ca posibil vicepreședinte al lui Trump. (https://www.governor.nd.gov/governor-doug-burgum)

Numele vehiculate

Presa de peste ocean a vehiculat în ultima perioadă numele mai multor persoane care ar putea ajunge în Cabinetul Trump 2.0. Printre aceștia, se numără:

# Jamie Dimon
CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ar fi cu ușurință cel mai important nume din executivul lui Trump.

Presa de peste ocean a reltatat că mai multe administrații, din ambele părți ale eșichierului politic, l-au luat în considerare pe bancher pentru a conduce Departamentul Trezoreriei, dar niciuna nu a reușit să-l facă pe Dimons să renunțe la șefia gigantului financiar pentru a prelua o agenție guvernamentală.

“Îmi place ceea ce fac și nu am râvnit niciodată postul (de la Trezorerie). Niciodată”, a declarat Dimon în 2020, în contextul zvonurilor de atunci că s-ar fi putut alătura administrației președintelui Joe Biden, care se pregătea să-și preia mandatul la Casa Albă. “Unii oameni fac asta, iar eu îi aplaud.”

În timp ce Dimon a fost numit cândva “bancherul favorit al lui Obama,” el se descrie acum în mod obișnuit ca fiind “doar puțin democrat.”

Ziariștii americani au reamintit că Dimon nu l-a susținut în mod explicit pe Trump, dar la fel ca unii dintre colegii săi de pe Wall Street, el l-a lăudat pe liderul republican pe care l-a criticat anterior în mai multe ocazii.

“Faceți un pas înapoi, fiți sinceri, (Trump) a avut dreptate în privința NATO și, într-un fel, cu privire la imigrație,” a spus Dimon pentru CNBC în ianuarie. “A ajutat la creșterea economiei destul de bine. Reforma fiscală comercială a funcționat. A avut dreptate în privința unor aspecte legate de China.”

În timp ce secretarul Trezoreriei câștigă aproximativ 250.000 de dolari pe an, Dimon valorează puțin peste 2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. După o mărire de salariu, șeful JPMorgan urmează să câștige 36 de milioane de dolari doar în bonusuri și compensații.

#Jeff Yass
Fondatorul Susquehanna International Group, o firma globală de comerț și tehnologie, Jeff Yass este cel mai bogat om din Pennsylvania. Potrivit The Wall Street Journal, el este luat în cărți pentru a fi următorul secretar al Trezoreriei.

Yass nu se sfiește să-și exprime opiniile sale conservatoare, deși pozițiile sale nu s-au aliniat întotdeauna cu cele ale lui Trump. De exemplu, miliardarul a donat 10 milioane de dolari celor din Club for Growth, o organizație politică conservatoare anti-taxă de tip Super PAC, pe care Trump a criticat-o. (Relațiile dintre cele două părți s-au îmbunătățit de atunci.)

Yass și Trump s-au întâlnit recent. Și în timp ce fostul președinte a spus că cei doi nu au discutat despre TikTok, după întâlnire, Trump și-a schimbat brusc sprijinul anterior pentru interzicerea aplicației de social media. Compania Susquehanna a lui Yass deține o parte majoră în ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok. (https://www.businessinsider.com/tiktok-ban-why-trump-attempt-failed-2024-3)

Potrivit The Philadelphia Inquirer, Yass a respins în mod privat afirmațiile că alegerile din 2020 au fost furate.

# John Paulson
Fost manager de fonduri speculative, John Paulson a fost consilier economic al campaniei lui Trump în 2016. În timp ce miliardarul și-a exprimat o oarecare neliniște față de retorica lui Trump, Paulson i-a rămas loial liderului republican.

Paulson și-a transformat firma într-un birou de familie privat în 2020. El are o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari.

Paulson, care a câștigat miliarde de dolari în timpul crizei financiare din 2007, a organizat recent o strângere de fonduri la casa sa din Palm Beach, care a strâns peste 50 de milioane de dolari pentru Trump și Comitetul Național Republican, o sumă care a doborât recordul în ceea ce privește contribuțiile pentru o campanie electorală. (https://www.nytimes.com/2024/04/06/us/politics/trump-fund-raiser-palm-beach.html)
Jurnaliștii americani cred că Trump și Paulson au opinii relative diferite în privința Chinei. La fel ca mulți de pe Wall Street, Paulson este sceptic cu privire la unii dintre aliații lui Trump care fac eforturi agresive pentru politici care ar putea duce la decuplarea celor mai mari două economii ale lumii.

“Nu vrem să ne decuplăm de China,” a declarat Paulson pentru Financial Times în aprilie. “China este a doua cea mai mare economie din lume. Trebuie să avem o relație economică și politică bună cu ei.”

# Scott Bessent
Fondatorul Key Square Group, o firmă globală de macroinvestiții, Scott Bessent ar putea ajunge în fruntea Departamentului Trezoreriei.

Dintre toți potențialii secretari de Trezorerie ai lui Trump, Bessent s-ar putea lăuda cu cel mai neobișnuit CV ca fost oficial de top la Soros Fund Management, o companie de 30 de miliarde de dolari deținută în mare parte de George Soros. Trump l-a criticat frecvent pe Soros și nu s-a sfiit să îl prezinte pe acesta drept finanțator al ocultei mondiale, detestat de cercurile de extremă dreapta din SUA.

Bessent a condus o firmă de editură conservatoare, All Seasons Press, pe care a vândut-o în luna ianuarie a acestui an. O lună mai târziu, Bessent a scris într-o notă adresată angajaților din Key Square că pariază pe realegerea lui Trump, bazându-se pe credința că acțiunile bursiere vor crește dacă fostul președinte câștigă din nou Casa Albă.

#Ric Grenell
Grenell s-a aflat în poziție interimară în scaunul de Director of National Intelligence în mandatul republicanului. Trump este atât de apropiat de acesta Grenell încât l-a numit “trimisul meu,” ducând la speculații că fostul ambasador al SUA în Germania – a cărui perioadă în Departamentul de Stat datează din timpul Administrației lui George W. Bush – ar putea ajunge următorul secretar de stat. (Unele voci cred că fostul consilier pentru securitate națională Robert O’Brien, un conservator mai tradițional care rămâne apropiat de Trump, ar fi o alegere mai confirmabilă pentru funcția de secretar de stat).

Grenell este strâns aliniat cu politica externă a lui Trump. La fel ca și fostul președinte, și el se bucură de disputele cu jurnaliştii. Un profil anterior din New York Times a rezumat ascensiunea sa astfel: “Perseverența bombastică și căutarea ostentativă a atenției pot fi trăsături problematice pentru unii angajatori, dar ele au contribuit la alimentarea ascensiunii rapide a lui Grenell sub președintele Trump.”

După ce Trump a pierdut scrutinul din 2020, Grenell a călătorit deseori peste hotare, promovând relații mai strânse cu liderii de dreapta. Potențiala sa numire în fruntea diplomației americane s-ar baza pe numirea sa istorică la DNI, ceea ce l-a transformat pe Grenell în primul funcționar la nivel de cabinet care s-a declarat în mod deschis homosexual.

# Stephen Miller
Fostul consilier principal al lui Trump în primul mandat la Casa Albă, Stephen Miller și-a petrecut anii de după 2021 conducând un grup juridic, America First Legal, care a strâns victorii notabile împotriva Administrației Biden.

De asemenea, el a promovat cauzele “America First” și a condus eforturile de a recruta o armată de avocați de dreapta pentru un executiv dominat de loialiști MAGA.

Potrivit Axios, dacă Trump revine la putere, este posibil ca Miller să fie următorul procuror general al SUA.

Este foarte posibil însă ca antipatia pe care Miller o strârnește în rândul democraților să transforme o potențială numire a sa ca procuror general într-o bătălie politică. Dacă republicanii mențin însă controlul Camerei Reprezentanților, o posibilitate foarte realistă, șansele lui de a ocupa un post confirmabil s-ar îmbunătăți foarte mult.

Democrații îl detestă pe Miller pentru rolul său în implementarea politicii de imigrare a lui Trump, inclusiv abordarea “toleranței zero” care a dus la separarea copiilor de părinți.
Miller este, de asemenea, creditat cu punerea în aplicare a așa-numitei Title 42, o decizie din epoca pandemiei care a permis americanilor să expulzeze rapid imigranții ilegali care încercau să traverseze granița dintre SUA și Mexic.

Miller i-a promis lui Trump că va implementa o “reducere spectaculoasă a imigrației ilegale” dacă revine în funcție.

Potrivit lui Axios, Miller ar putea susține o agendă care să combată rasismul împotriva albilor. Precedentele există. De exemplu, grupul său juridic a dat în judecată National Football League pentru “Regula Rooney,” care cere echipelor de fotbal american să intervieveze candidați minoritari pentru posturi vacante de top, cum ar fi antrenorul principal.

# Doug Burgum
Trump a sugerat că guvernatorul Dakota de Nord, Doug Burgum, ar putea avea un rol de top în administrația sa. Așa cum am menționat anterior, fostul președinte îl ia în considerare în present pe Burgum ca vicepreședinte.

Dar chiar dacă Trump alege pe altcineva în afară de Burgum pentru poziția de numărul 2, există posibilitatea ca guvernatorul din Dakota de Nord să fie numit într-un cabinet Trump.

Burgum a rămas în grațiile liderului republican de când l-a susținut înaintea alegerilor de tip caucus din Iowa. El a fost adesea un înlocuitor al lui Trump în timpul emisiunilor politice de la diferite canale de televiziune.

#Sid Miller
Comisarul pentru agricultură din Texas, Sid Miller, este un susținător loial al lui Trump din 2016. Potrivit Politico, Miller este privit ca un potențial șef al Departamentului Agriculturii.

Miller ar fi o schimbare notabilă față de Tom Vilsack, unul dintre secretarii Departamentului Agriculturii cu cel mai lung mandat din istorie. Dar, în timp ce Miller a fost un războinic al culturii conservatoare, atitudinea sa combativă în legislatura din Texas i-a înstrăinat chiar și pe unii colegi republicani.

De exemplu, după recentele alegeri primare din Texas, Miller a promis că îi va vâna pe RINO (republicani doar cu numele).

Trump a avut ocazia să îl folosească pe Miller pe o poziție în administrația sa după alegerile din 2016, dar nu a făcut asta. Acest lucru s-ar putea schimba însă după alegerile din acest an, când texanul ar putea prelua șefia USDA.

Surse: Business Insider, Axios, Politico, New York Times, CNBC, Bloomberg

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: