BREAKING Guvernul a reglementat piața de energie până în 2025. Producătorii, obligați să vândă la preț reglementat

Carmen Radu nov. 11, 2022 0 comentarii
Electrica, energie electrica

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, să revină la o reglementare a pieței de energie electrică, au anunțat vineri, într-un briefing de presă, secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Producătorii vor fi obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/MWh.

Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat Virgil Popescu. Termenul coincide cu finalul anului electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Ordonanța de urgență prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, potrivit lui Virgil Popescu. Ministrul Energiei a mai spus că „este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27”.

„Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a spus și Marian Neacșu. Detalii despre mecanism, AICI.

Este a doua încercare de reglementare de către guvern a unei piețe, după cea a lemnului de foc. Reglementarea unui preț maxim de vânzare a lemnului de foc a provocat o penurie de lemn, dat fiind că cei mai mulți producători au refuzat să mai vândă la un preț considerat prea mic.

Până în acest moment, reprezentanții sectorului de producție a energiei electrice nu au avut o poziție publică față de revenirea la piața reglementată. România a renunțat treptat la reglementarea pieței de energie, ca efect al integrării în piața unică a UE.

„E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară”, a mai spus vineri ministrul Virgil Popescu. „Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism”, a mai spus el.

Sursă: Facebook/Electrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *