BREAKING Listarea Hidroelectrica la Bursă. Compania și-a scos la vânzare acțiuni de peste 8,8 miliarde lei / Interval de preț de 94 – 112 lei pe acțiune / Compania este evaluată la peste 50 miliarde lei

hidroelectrica sigla

Hidroelectrica, „perla din energie” a statului român, se listează la Bursa de Valori București (BVB). Fondul Proprietatea, acționarul minoritar, a anunțat joi noaptea că scoate la vânzare 17% din pachetul deținut (de aproape 20%), adică 78 milioane acțiuni. Interval de preț este de 94 – 112 lei pe acțiune. Astfel, pachetul de acțiuni este estimat la o valoare de maxim de 8,8 miliarde lei (1,78 miliarde de euro) pe baza preţului maxim de subscriere de 112 lei. Compania este evaluată la 50,4 miliarde de lei. Amintim că Hidroelectrica se va lista la bursă sub simbolul H2O, formula chimică a apei.

Oferta se va desfășura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23.06 – 4.07.2023.

Admiterea și începerea tranzacționării pe BVB sunt estimate să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acțiunile sunt oferite la un interval de preț de 94 lei – 112 lei per acțiune. Acest preț corespunde unei capitalizări de piață de la 42,3 miliarde de lei până la 50,4 miliarde de lei (de la 8,5 miliarde de euro până la 10,2 miliarde de euro).

Oferta este destinată atât segmentului de retail, adică micii investitori – orice persoană fizică – cât și investitorilor instituționali.

Pentru investitorii de retail, prețul fix este de 112 lei/acțiune. Investitorii de retail au un discount de 3% din preț pentru ordinele depuse în primele cinci zile lucrătoare ale ofertei. Investitorii de retail pot subscrie până la 15% din ofertă.

Pentru investitorii instituționali, oferta presupune orice preţ între 94 lei şi 112 lei.

Nivelul anticipat al ofertei, incluzând orice opțiune de supra-alocare este de până la 89.708.177 acțiuni, reprezentând până la întreaga participație de 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica deținută de Fondul Proprietatea.

Compania transmite că trei grupuri de investitori instituționali români au fost de acord să fie investitorii principali și au încheiat un acord de investiții, angajându-se să achiziționeze în total 2,24 miliarde lei în acțiuni la prețul final de ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.

Investitorii de retail pot subscrie în unitățile Băncii Comerciale Române S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., BT Capital Partners S.A. și ale Banca Transilvania, Swiss Capital S.A. și ale participanților eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menționate.

Imediat după admitere, acțiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch și WOOD & Company Financial Services acționează în calitate de Codeținători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori. Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială.

Hidroelectrica a raportat o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și un profit de 4 miliarde de lei în 2022, compania fiind una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est și este cel mai mare producător de energie electrică din regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ma batea gandul sa cumpar niste actiuni dar cand am vazut “Nicu Marcu” in articol am zis ca mai bine la “saltea” cu banii

  2. Luati repede ca se termina:
    – profitul e la maximul ultimilor 20 de ani, e criza energetica in Europa.
    … dar … toate astea se vor termina la un moment dat … si profiturile nu vor mai creste peste noapte.

    Chiar si asa ar fi P/E de 9.6 pana la 11.46 daca luam in considerare profitul din 2022
    Daca luam in considerare profitul mediu din ultimii 3 ani ( care au fost si cei mai buni) avem P/E de 14.3 pana la 17.05

    Nuclearelectrica (SNN) are u P/E de 4.75 … adica e de 2 ori mai convenabil sa iei la SNN

  3. Ca sa-si maximizeze profitul pe hartie inainte de IPO s-au apucat sa emita facturi pe 2023. Doar ca la consumul estimat, nu la citirile pe care le-au primit si confirmat de primire.
    Asa ca profitul pe 2023 va fi … aproximativ…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.