BREAKING Președintele Klaus Iohannis a promulgat înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România. Noua instituție primește un buget de 0,1% din toate veniturile acestor firme

bani, lei, finante, financiar, deficit bugetar Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România. Potrivit proiectului de lege, agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România. Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului.

  • Ce înseamnă 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România? De exemplu, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro). 0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii. În România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022. Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP. Spre comparație, Autoritatea de Reglementare în Energie a avut un buget de 166 milioane de lei în 2022. 

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de guvern în decembrie 2022 și trimis în Parlament. La acel moment, nici fost premierul de atunci, Nicolae Ciucă, și nici alți lideri PNL nu au avut obiecții.

Pe scurt, proiectul de lege înființează o super-agenție (AMEPIP) care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din proiect arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

  • ”În situația în care indicatorii cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP transmite autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”

În plus, un nou amendament aprobat în luna mai de deputați arată că super-agenția se va finanța din amenzi și cu până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice.

  • „Veniturile proprii ale AMEPIP provin din amenzi și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui AMEPIP.”

Anterior, proiectul prevedea că veniturile provin din tarife, contribuţii şi cote cuvenite AMEPIP pentru exercitarea atribuţiilor de reglementare, autorizare, supraveghere şi control. Acest amendament a fost depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL, UDMR și Minorităților.

Un nou amendament arată că AMEPIP poate sancționa companiile dacă nu îndeplinesc indicatorii de performanță și poate prelua calitatea de autoritate publică tutelară. Amendamentul a fost depus de deputații PNL Florin Roman, Cristina Trăilă, Călin Bota, Ioan Cupșa și Sorin Năcuță.

Mai amintim că o prevedere din proiect, care a rămas nemodificată, i-ar face pe funcționarii AMEPIP cei mai bine plătiți bugetari. Astfel, ei ar avea un salariu cu 50% mai mare decât alți bugetari cu poziții similare în administrație.

Confederația Sindicală Meridian critică legea prin care se înființează super-agenția care va controla toate companiile de stat din România

Confederația Sindicală Meridian au criticat în luna mai adoptarea de către Camera Deputaților, a proiectului de lege privind guvernanța corporativă, prin care se înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Sindicaliștii afirmă că legea „pune bazele desființării regiilor autonome ale statului”.

Potrivit sindicaliștilor, legea a fost adoptată fără dezbatere și într-o ședință a unei comisii de raport care a durat fix 1 minut și 5 secunde s-a analizat cu celeritate raportul comun de 316 pagini.

Sindicatele mai spun că președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca și garant al Constituției, nu ar trebui să promulge o lege „care a fost adoptată în aceste condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniiunii Europene”.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

  1. Se mai pune o roata stricata la Papusa Gonflabila!
    In loc sa mai comaseze, sa mai desfiinteze mai creăm un mamut la acele jucarii stricate!😶

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *