BREAKING România va avea scumpiri de două cifre în următorul an. BNR: Rata inflației va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

România urmează să se confrunte cu scumpiri puternice, de două cifre, și în următorul an. Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației își va accentua creșterea în perioada următoare și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023.

„Prognoza actualizată evidențiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflației, […] sub impactul puternic al șocurilor globale pe partea ofertei, amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei”, arată BNR, într-un comunicat de presă transmis marți.

Banca centrală estimează că rata anuala a inflației își va accentua ascensiunea în trimestrul II 2022 și va descrește doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior.

„Prin urmare, dinamica inflației va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului țintei la finele orizontului prognozei”, arată BNR.

Ce determină scumpirile puternice?

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

BNR arată că aceste scumpiri sunt cauzate de majorările mult mai ample anticipate ale prețurilor alimentelor procesate și combustibililor, precum și ale prețurilor gazelor naturale și energiei electrice.

Instituția susține că impactul inflaționist al acestora va fi însă atenuat substanțial până în martie 2023 de schemele de plafonare a prețurilor la energie pentru consumatorii casnici, dar se va evidenția pregnant ulterior, chiar dacă vor exista corecții probabile ale cotațiilor mărfurilor energetice.

Banca centrală mai arată că sunt incertitudini și asupra impactului prezumat, dar și duratei, schemelor de plafonare a prețurilor la energie extinse până în luna martie 2023.

Totodată, riscuri notabile continuă să vină din evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor agroalimentare și energetice, precum și din acutizarea/prelungirea blocajelor în lanțuri de producție și aprovizionare, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate.

„Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei amplifică însă considerabil și incertitudinile și riscurile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele potențial exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin afectarea economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare”, arată BNR.

Rata inflației a trecut în luna martie de pragul de 10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre. Cele mai mari scumpiri față de anul trecut au fost la gaze (46%), cartofi (36%) și combustibili (34%).

Citește și: 

BREAKING Banca Națională a majorat dobânda la 3,75%. Este cea mai mare creștere din ultimii 14 ani, dar sub așteptările analiștilor

GRAFIC. Inflație record de la introducerea leului nou. Momente-cheie în ultimii 18 ani, explicații și previziuni

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ti-am spus de anul trecut Manole,
    Doua cifre!
    Din august -septembrie 2021.
    Ma tem ca guvernarea incompetenta si incapabila va face ca aceste doua cifre sa inceapa cu 3!
    Cu trei de dupa doi!
    2023 va fi in an cumplit.
    Economic pentru romani!
    Si chiar nu conteaza rezerva valutara!
    Cum cred unii!
    Niciun conducator nu mai e credibil si aici e cheia problemei.
    Nu scriu nimic înca!
    😡

    • Si se ma naste o intrebare:
      De unde plateste statul roman “gaura neagra” (jaf national) de 9 miliarde de la Citi Insurance păstorita de ASF?
      Nu va crea dezechilibre majore, falimente in lant, etc.
      Gaura nu va fi platita de ANAF prin impozitarea romanilor ?Ar fi scandalos la jaful asta in care au si ei creante de 90 de milioane!
      😡

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.