Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a prezentat într-un discurs programatic la Davos principalele direcții ale UE în următorii cinci ani. Ea a anunțat continuarea investițiilor în energia verde, crearea unei uniuni a piețelor de capital pentru a sprijini investițiile în start-up-uri, dar și intenția de a unifica legislația din cele 27 de state membre privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea.
Ursula von der Leyen a mai spus în discursul programatic că săptămâna viitoare va prezenta foaia de parcurs care va ghida activitatea Comisiei Europene în următorii cinci ani.
”Pentru a ne susține creșterea în următorul sfert de secol, Europa trebuie să schimbe viteza. Accentul va fi pus pe creșterea productivității prin reducerea decalajului în materie de inovare. Un plan comun pentru decarbonizare și competitivitate pentru a depăși deficitul de competențe și de forță de muncă și pentru a reduce birocrația. Este o strategie menită să facă creșterea mai rapidă, mai curată și mai echitabilă, prin asigurarea faptului că toți europenii pot beneficia de schimbările tehnologice”, a spus ea.
- Citește mai jos cele mai importante declarații ale șefei Comisiei Europene:
I. În primul rând, Europa are nevoie de o uniune a piețelor de capital profundă și lichidă. Economiile gospodăriilor europene se ridică la aproape 1 400 de miliarde EUR, comparativ cu puțin peste 800 de miliarde EUR în SUA. Cu toate acestea, întreprinderile europene se luptă să acceseze această sumă și să obțină finanțarea de care au nevoie, deoarece piața noastră internă de capital este fragmentată. Și pentru că aceasta împinge banii în străinătate: 300 de miliarde EUR din economiile familiilor europene sunt investite în străinătate – în fiecare an. Aceasta este o problemă-cheie care frânează creșterea întreprinderilor noastre nou-înființate din domeniul tehnologiei și împiedică sectorul nostru inovator al tehnologiilor curate. Nu ne lipsește capitalul. Ne lipsește o piață de capital eficientă care să transforme economiile în investiții, în special pentru tehnologiile aflate la început de drum care au un potențial de schimbare a jocului.
Acesta este motivul pentru care vom crea o Uniune Europeană a Economiilor și Investițiilor cu noi produse europene de economisire și investiții, noi stimulente pentru capitalul de risc și un nou impuls pentru a asigura un flux continuu de investiții în întreaga noastră Uniune. Vom mobiliza mai mult capital pentru a permite inovației și asumării de riscuri realizate în Europa să se dezvolte.
II. În al doilea rând, trebuie să facem afacerile mult mai ușoare în întreaga Europă. Prea multe dintre talentele noastre de vârf părăsesc UE pentru că le este mai ușor să își dezvolte întreprinderile în altă parte. Și prea multe întreprinderi frânează investițiile în Europa din cauza birocrației inutile. Trebuie să acționăm la toate nivelurile – continental, național și local. Și dorim să deschidem calea la nivel european.
De exemplu, vom lansa o simplificare amplă a regulilor noastre privind finanțarea durabilă și due diligence. Și ne vom asigura că vom crea un mediu propice pentru ca IMM-urile noastre să își sporească capacitatea de a construi, produce și inova în Europa.
Dar vreau să merg și mai departe de atât. În prezent, piața unică europeană are încă prea multe bariere naționale. Uneori, companiile au de-a face cu 27 de legislații naționale. În schimb, vom oferi companiilor inovatoare posibilitatea de a funcționa în întreaga noastră Uniune în cadrul unui singur set de norme. Îl numim cel de-al 28-lea regim. Dreptul societăților comerciale, insolvența, dreptul muncii, impozitarea – un cadru unic și simplu în întreaga noastră Uniune. Acest lucru va contribui la eliminarea celor mai frecvente obstacole în calea extinderii la scară largă în întreaga Europă. Deoarece scara continentală este cel mai mare atu al nostru într-o lume a giganților.
III. Al treilea fundament este energia. Înainte de începerea războiului lui Putin, Europa primea din Rusia 45 % din aprovizionarea cu gaze și 50 % din importurile de cărbune. Rusia era, de asemenea, unul dintre cei mai mari furnizori de petrol. Această energie părea ieftină, dar ne expunea la șantaj. Prin urmare, atunci când tancurile lui Putin au intrat în Ucraina, Putin ne-a tăiat aprovizionarea cu gaze și, în schimb, ne-am redus substanțial dependența de combustibilii fosili ruși într-un timp record. Importurile noastre de gaz din Rusia au scăzut cu aproximativ 75%. Iar acum importăm din Rusia doar 3% din petrolul nostru și deloc cărbune. Dar libertatea a avut un preț. Gospodăriile și întreprinderile au înregistrat costuri energetice extrem de ridicate, iar facturile pentru mulți nu au scăzut încă. Acum, competitivitatea noastră depinde de revenirea la prețuri scăzute și stabile la energie.
Energia curată este răspunsul pe termen mediu, deoarece este ieftină, creează locuri de muncă bune și ne consolidează independența energetică. Deja astăzi, Europa produce mai multă energie electrică din surse eoliene și solare decât din toți combustibilii fosili la un loc. Dar mai avem încă mult de lucru pentru a transmite aceste beneficii companiilor și oamenilor.
Nu numai că trebuie să continuăm să ne diversificăm aprovizionarea cu energie și să extindem sursele curate de producție din surse regenerabile și, în unele țări, din surse nucleare. Va trebui să investim în următoarele generații de tehnologii energetice curate, cum ar fi fuziunea, energia geotermală îmbunătățită și bateriile în stare solidă. De asemenea, trebuie să mobilizăm mai mult capital privat pentru a ne moderniza rețelele electrice și infrastructura de stocare. Trebuie să eliminăm orice bariere rămase în calea uniunii noastre energetice. Și trebuie să conectăm mai bine sistemele noastre energetice curate și cu emisii reduse de carbon. Toate acestea vor face parte dintr-un nou plan pe care îl vom prezenta în februarie. Este timpul să finalizăm Uniunea noastră și în domeniul energiei, astfel încât energia curată să poată circula liber pe continentul nostru și să reducă prețurile pentru toți europenii.
Anii următori vor fi vitali dincolo de Europa. Toate continentele vor trebui să accelereze tranziția către zero net și să facă față poverii tot mai mari a schimbărilor climatice. Impactul acestora este imposibil de ignorat. Valuri de căldură în Asia. Inundații din Brazilia până în Indonezia, din Africa până în Europa. Incendii de vegetație în Canada, Grecia și California. Uragane în SUA și Caraibe. Schimbările climatice se află încă pe primul loc pe agenda globală. De la decarbonizare la soluții bazate pe natură. De la construirea unei economii circulare la dezvoltarea creditelor naturale. Acordul de la Paris continuă să fie cea mai bună speranță a întregii omeniri. Prin urmare, Europa va menține cursul și va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura și să oprească încălzirea globală. De asemenea, toate continentele vor trebui să profite de oportunitățile oferite de inteligența artificială și să îi gestioneze riscurile. În cazul unor astfel de provocări, nu suntem într-o cursă unii împotriva celorlalți, ci într-o cursă împotriva timpului. Chiar și într-un moment de concurență acerbă, trebuie să ne unim forțele. Iar Europa va continua să caute să coopereze – nu numai cu prietenii noștri de lungă durată care împărtășesc aceleași idei, ci și cu orice țară cu care avem interese comune. Mesajul nostru către lume este simplu: dacă există beneficii reciproce în vedere, suntem pregătiți să ne implicăm alături de dumneavoastră. Dacă doriți să vă modernizați industriile de tehnologii curate, dacă doriți să vă îmbunătățiți infrastructura digitală – Europa este deschisă pentru afaceri.
Și pe măsură ce competiția dintre marile puteri se intensifică, observ un apetit tot mai mare în întreaga lume pentru o colaborare mai strânsă cu noi. Numai în ultimele două luni, am încheiat noi parteneriate cu Elveția, Mercosur și Mexic. Aceasta înseamnă că 400 de milioane de latino-americani vor fi în curând implicați într-un parteneriat privilegiat cu Europa. Aceste acorduri au fost pregătite de ani de zile, dacă nu chiar de decenii. Așadar, de ce se întâmplă toate astăzi? Nu numai pentru că Europa este o piață mare și atractivă. Ci pentru că în Europa, ceea ce vezi este ceea ce primești. Jucăm după reguli. Afacerile noastre nu au condiții ascunse. Și în timp ce alții sunt interesați doar de export și extracție, noi vrem să vedem industriile locale înflorind în țările partenere. Pentru că acest lucru este și în interesul nostru. Acesta este modul în care ne diversificăm propriile lanțuri de aprovizionare. Și acesta este motivul pentru care oferta Europei este atât de atractivă, în întreaga lume. De la vecinii noștri din Africa, care colaborează cu noi pentru a dezvolta lanțuri valorice locale de tehnologii curate și combustibili curați, până la vasta regiune Asia-Pacific. Prin urmare, prima deplasare a noii mele Comisii va fi în India. Împreună cu prim-ministrul Modi dorim să îmbunătățim parteneriatul strategic cu cea mai mare țară și democrație din lume.
Cred că ar trebui, de asemenea, să ne străduim să obținem beneficii reciproce în conversația noastră cu China. Când China a aderat la OMC în urmă cu 25 de ani, impactul creșterii exporturilor chineze a fost numit „șocul chinez”. Astăzi, unii vorbesc despre un al doilea șoc chinezesc – din cauza supracapacității sponsorizate de stat. Desigur, trebuie să răspundem la această situație. Măsuri comerciale defensive sunt adoptate în întreaga lume, inclusiv în Sudul global, ca răspuns la denaturările pieței chineze. Acesta este și motivul pentru care Europa a luat măsuri, de exemplu cu privire la mașinile electrice. În același timp, am subliniat întotdeauna că suntem pregătiți să ne continuăm discuțiile. Și vom continua să reducem riscurile economiei noastre. Mulți cred – inclusiv în China – că ar fi în interesul pe termen lung al Chinei să își gestioneze mai responsabil dezechilibrele economice. Acesta este și punctul nostru de vedere. Și cred că trebuie să ne angajăm constructiv cu China – pentru a găsi soluții în interesul nostru reciproc. Anul 2025 marchează 50 de ani de relații diplomatice ale Uniunii noastre cu China. Consider că este o oportunitate de a ne angaja și de a aprofunda relația cu China și, acolo unde este posibil, chiar de a extinde legăturile noastre comerciale și de investiții. Este timpul să urmărim o relație mai echilibrată cu China, într-un spirit de echitate și reciprocitate.
Acest nou angajament față de țările din întreaga lume nu este doar o necesitate economică, ci și un mesaj către lume. Este răspunsul Europei la creșterea concurenței globale. Dorim mai multă cooperare cu toți cei care sunt deschiși pentru aceasta. Iar acest lucru include, desigur, partenerii noștri cei mai apropiați. Mă gândesc, desigur, la Statele Unite ale Americii. Nicio altă economie din lume nu este atât de integrată cum suntem noi. Companiile europene din SUA angajează 3,5 milioane de americani. Și încă un milion de locuri de muncă americane depind direct de comerțul cu Europa. Lanțuri întregi de aprovizionare se întind pe ambele maluri ale Atlanticului. De exemplu, un avion american este construit cu sisteme de control și fibre de carbon din Europa. Iar medicamentele americane sunt fabricate cu substanțe chimice și instrumente de laborator care provin din partea noastră a Atlanticului. În același timp, Europa importă de două ori mai multe servicii digitale din SUA decât noi din întreaga regiune Asia-Pacific. Din totalul activelor americane din străinătate, două treimi sunt în Europa. Iar SUA ne furnizează peste 50% din GNL. Volumul schimburilor comerciale dintre noi este de 1,5 trilioane EUR, reprezentând 30% din comerțul mondial. Miza este mare pentru ambele părți.
Prin urmare, prima noastră prioritate va fi să ne angajăm din timp, să discutăm interesele comune și să fim pregătiți să negociem. Vom fi pragmatici, dar ne vom baza întotdeauna pe principiile noastre pentru a ne proteja interesele și a ne susține valorile – aceasta este calea europeană.
Regulile de angajament între puterile globale se schimbă. Nu ar trebui să luăm nimic de-a gata. Și chiar dacă unora din Europa nu le place această nouă realitate, suntem pregătiți să o abordăm. Valorile noastre nu se schimbă. Dar pentru a apăra aceste valori într-o lume în schimbare, trebuie să ne schimbăm modul de a acționa. Trebuie să căutăm noi oportunități ori de câte ori acestea apar. Acesta este momentul să ne angajăm dincolo de blocuri și tabuuri. Iar Europa este pregătită pentru schimbare.