Brexit: „Războiul cârnaților” a provocat un schimb aprins de replici între Macron și Boris Johnson

brexit-steagul-uk-ue

Președintele francez Emmanuel Macron l-ar fi înfuriat pe premierul britanic Boris Johnson, după ce ar fi lăsat să se înțeleagă că Irlanda de Nord nu face partre din Regatul Unit, scrie BFM TV.

Cârnații englezi versus cârnații de Toulouse: Londra a cerut duminică europenilor “respect”, după o discuție dintre Emmanuel Macron și Boris Johnson în marja G7, care a generat un schimb aprins de replici legate de consecințele Brexitului în Irlanda de Nord.

După o serie de discuții, sâmbătă, cu președintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel și liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel, Boris Johnson a avertizat că nu va ezita să ignore acordul Brexit în lipsa flexibilității UE, care cere Londrei să-și respecte angajamentele.

“Paris și Toulouse fac parte din aceeași țară”

Potrivit Times și Telegraph, premierul britanic a fost furios după un dialog cu Emmanuel Macron. Boris Johnson s-a plâns de regulile actuale, care împiedică din iulie transportul de cârnați din Marea Britanie spre Irlanda de Nord, apreciind că ar fi echivalent cu interzicerea vânzării cârnaților de Toulouse la Paris.

Potrivit celor două ziare, președintele francez a respins comparația argumentând că “Paris și Toulouse fac parte din aceeași țară”.

Anturajul președintelui francez a confirmat discuția, asigurând însă că Macron a folosit termenul “teritoriu”. “Discuția a fost tensionată”, a recunoscut o sursă.

Potrivit Reuters, Emmanuel Macron i-ar fi răspuns premierului “că nu este corect să faci acest gen de comparații” deoarece Toulouse și Paris “fac parte din aceeași zonă geografică” în timp ce “Irlanda de Nord este pe o insulă.”

“Insultător”

Șeful diplomației britanice Dominic Raab a critica “reposabilii de rang foarte înalt din UE care vorbesc despre Irlanda de Nord ca și cum ar fi o țară distinctă de Regatul Unit iar acest lucru nu este doar insultător, ci are efecte concrete asupraa comunităților”.

“Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă am vorbi de Catalonia, de partea flamandă a Belgiei, de un land german, de Italia de Nord, de Corsica pentru Franța ca fiind țări diferite? Este nevoie de puțin respect”, a acuzat el.

Măsurile adoptate pentru Irlanda de Nord au ca scop “prezervarea” păcii în provincie evitând revenirea la o graniță fizică cu Irlanda vecină, membră a UE.

Provincia are astfel o graniță deschisă cu Irlanda. Protocolul Brexit a menținut în esență provincia în cadrul uniunii vamale a UE creând o frontieră de reglementare în marea Irlandei între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

O sursă diplomatică franceză contactată de Reuters crede că această polemică reprezintă o “diversiune” pentru a deturna atenția de la adevăratele mize ale G7.

Foto: Brexit / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *