Bruxelles: Cheltuielile guvernamentale din Bulgaria scapă de sub control

Sofia Bulgaria Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a emis o serie de avertismente Bulgariei în pachetul de primăvară ce cuprinde documente legate de coordonarea politicii economice și fiscale în Uniune. În recomandările specifice adresate Bulgariei, Bruxelles-ul avertizează că creșterea cheltuielilor guvernamentale curente în Bulgaria începe să scape de sub control. Unele dintre măsurile pe care statul le finanțează având în vedere criza energetică nu sunt țintite. Bulgaria încalcă nivelurile de deficit admisibil, iar CE se abține deocamdată de la o decizie și în toamnă va decide dacă deschide o procedură de deficit excesiv pentru toate statele membre care nu respectă restricția, scrie Seba, citată de Rador.

Acest lucru reiese clar din raportul și recomandările către Bulgaria publicate de Comisia Europeană în timpul semestrului european. Recomandările în sine în afara părții analitice din acest an sunt laconice și vizează în principal depășirea crizelor legate de războiul din Ucraina.

În 2021, CE a recomandat Bulgariei să continue să mențină o poziție fiscală de susținere pe fondul pandemiei, profitând de Mecanismul de Redresare și Reziliență și menținând investițiile naționale. Această recomandare este respectată, dar Bulgaria nu face față suficient reținerii cheltuielilor guvernamentale curente, consideră experții de la CE. Comisia subliniază că aceste costuri cresc prea puternic, evidențiind și politici specifice care contribuie la această creștere – cum ar fi măsurile de sprijinire a refugiaților, măsuri de susținere din cauza prețurilor mari la energie, ajustări ale sistemului de pensii, creșteri salariale.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Unele dintre măsurile care afectează deficitul sunt temporare, dar altele vor continua și anul viitor. În această lumină, experții subliniază că unele scheme nu sunt bine direcționate, în special moratoriul asupra prețurilor la energie electrică pentru gospodării.

Bulgaria a intrat în pandemie bine pregătită, cu o poziție fiscală puternică, mai arată CE. Datorită acestui fapt și a hotărârii de a se menține stabilitatea fiscală, precum și datorită Consiliului Monetar, datoria guvernamentală și ratele de schimb nu au fost supuse unor presiuni serioase de la începutul pandemiei. Bulgaria se descurcă de obicei mai bine decât obiectivele bugetare prognozate. Acest lucru se datorează unei bune planificări a veniturilor, dar dezvăluie și deficiențe specifice în planificarea cheltuielilor și a achizițiilor, construcția și finalizarea activităților din vechea perioadă de program. De asemenea, se pare că Ministerul Finanțelor nu are întotdeauna suficiente informații cu privire la detaliile cheltuielilor publice cheie prevăzute și veniturile de la nivel central. Astfel, investițiile nu sunt realizate conform planului, iar unele dintre ele pot fi direcționate către alte costuri, precum salariile și subvențiile. Rezultă că baza de informații a finanțelor publice ar trebui îmbunătățită, subliniază CE. Bruxelles-ul sfătuiește guvernul să predea rapid programele operaționale pentru noua perioadă de program, astfel încât să se poată începe activitatea la acestea.

Puncte slabe

Bulgaria nu se descurcă bine în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare durabilă. Eficiența energetică rămâne o problemă majoră. Nivelul de utilizare circulară a materialelor este foarte scăzut. Nu există prea multe progrese în atingerea obiectivelor din sfera socială. Bulgaria se prezintă bine în ceea ce privește indicatorii de creștere economică și ocuparea forței de muncă, cu niveluri de ocupare în creștere și niveluri în scădere ale tinerilor fără loc de muncă și locuri de muncă, deși acestea rămân ridicate în comparație cu media pentru UE. Cu toate acestea, Bulgaria stă foarte rău față de obiectivul №1 – „Nu sărăciei”, cu un risc deosebit de mare de sărăcie în rândul romilor, cu inegalități continue și acces limitat la educația de calitate. Pentru sectorul Sănătate, CE subliniază că Planul de Redresare și Reziliență nu acordă suficientă atenție ponderii mari a cotizării personale pentru sănătate și grupurilor mari de persoane neasigurate.

Recomandări

CE face Bulgariei trei recomandări. Bulgaria ar trebui să continue să ofere sprijin temporar gospodăriilor și firmelor din cauza prețurilor ridicate la energie, precum și pentru refugiații din Ucraina. Este necesară și asigurarea de fonduri bugetare pentru așa-numita tranziție „verde” și digitalizare, precum și pentru securitatea energetică. Se recomandă ca politica fiscală să vizeze atingerea unor poziții fiscale solide pe termen mediu. Bruxelles-ul sfătuiește Bulgaria să continue cu implementarea Planului de Redresare și Reziliență, precum și să estimeze costurile politicii de coeziune până în 2027, pentru a începe negocierile cu Comisia. Ultima recomandare este legată de reducerea dependenței de importuri de combustibili fosili, prin accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie și creșterea eficienței energetice în producție și în clădiri, precum și găsirea de noi soluții pe termen lung în ceea ce privește termoficarea. De asemenea, se recomandă mai multe legături cu rețelele de transport de gaze ale țărilor vecine.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: