Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat marţi, la Parlament, despre salariul minim de 3.000 de lei, că îşi doreşte să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi că decizia se va lua miercuri în Consiliul tripartid. Ministrul a mai afirmat că sunt 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim, şi 500.000 din agricultură şi construcţii, scrie News.ro.
Despre cei 200 de lei neimpozabili care ar putea fi aplicaţi la salariul minim majorat, Budăi a arătat că „din jumătatea anului 2022 au pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.
„Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii.
Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că „din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.
„Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.
Despre varianta ca şi peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitaţi, ministrul a afirmat că vor vedea ce discuţii sunt în Consiliul tripartid şi coaliţia va avea de asemenea un cuvânt de spus.
„Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a mai spus ministrul Muncii.
Întrebat câte firme au acordat cei 200 de lei neimpozabili, Budăi a spus că 130.000 de contracte au fost transformate şi au dat aceşti 200 de lei în plus, undeva la 10%.