Parlamentul Bulgariei a aprobat crearea unui lanț de magazine alimentare deținute de stat în oficiile poștale din întreaga țară, pe baza unei propuneri a lui Delian Peevski, lider al partidului „DPS-Nou Început”, scrie Novinite.
Oligarhul Delian Peevski, suspectat de legături cu Rusia, conduce partidul ”Un Nou Început”, este văzut ca simbol al „statului capturat” în Bulgaria și este sancționat de SUA prin Legea Magnitsky.
Peevski, în vârstă de 40 de ani, este un om de afaceri bulgar, fost mogul media.
Criticii de acasă îl văd ca pe un puternic broker de putere din culise, cu o influenţă puternică asupra sistemului judiciar şi a elitei politice din Bulgaria. În încercarea de a îmblânzi protestele anti-guvernamentale masive împotriva corupţiei, premierul de atunci Boiko Borisov a demis trei miniştri pentru a pune capăt acuzaţiilor că ar fi lucrat cu Peevski.
Trezoreria l-a acuzat că a folosit ”trafic de influenţă şi mită pentru a se proteja de controlul public şi pentru a exercita controlul asupra instituţiilor şi sectoarelor cheie din societatea bulgară”.
Ideea promovată acum de el prin aceste magazine deținute de stat este că urmărește să ofere produse exclusiv de la producători bulgari, cu o marjă de profit de cel mult 10%.
Noua întreprindere va intra în subordinea Ministerului Agriculturii și Alimentației, iar guvernul trebuie să ia măsuri pentru înființarea acesteia în termen de o lună. Inițiativa este considerată de critici drept un efort de a controla votul în zonele rurale, vizând în special așezările mici.
Decizia a fost luată în timpul dezbaterii privind bugetul de stat pentru 2025, în cadrul căreia au continuat și discuțiile privind politicile fiscale. Propunerea de buget include un plan pentru companiile private de a contribui la bugetul public prin donații pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii. Veniturile preconizate din aceste donații sunt estimate între 50 și 80 de milioane de leva. În ciuda apelurilor din partea industriei restaurantelor de a reduce cota TVA la 9 %, deputații nu s-au angajat în discuții pe această temă, iar cota TVA rămâne la 20 %.
În timpul lungilor dezbateri parlamentare, ministrul de finanțe Temenuzhka Petkova a apărat propunerea de buget, răspunzând preocupărilor opoziției. Ea a subliniat că donațiile din partea întreprinderilor private au fost un stimulent fiscal discutat cu sectoarele corporative. Opoziția a pus sub semnul întrebării crearea unui lanț de magazine alimentare deținut de stat, unii susținând că acesta reprezintă o „abordare non-piață” și ar putea duce la inflație, similar cu alte inițiative eșuate ale statului.
La încheierea sesiunii, ministrul Petkova a recunoscut că bugetul pentru 2025 ar fi putut fi îmbunătățit, dar și-a exprimat speranța că eforturile viitoare vor conduce la un buget mai solid în 2026, în special în condițiile în care Bulgaria depune eforturi pentru a îndeplini criteriile de aderare la zona euro. În ciuda dezbaterilor lungi și controversate, majoritatea amendamentelor propuse nu au fost adoptate, iar bugetul pentru 2025 a fost adoptat în forma sa actuală.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Exemplul României, Casa Unirea
Casa de Comerț Unirea a fost o inițiativă falimentară a guvernului Dăncilă, promovată de Petre Daea și Liviu Dragnea, de înființare a unor aprozare de stat, după cum a scris Economedia aici.
În decembrie 2023, Casa de Comerț Unirea a anunțat deschiderea primului magazin de tip cash and carry, în incinta complexului Doraly, de lângă București. Iar în februarie 2024, Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii Casa Română de Comerţ Agroalimentar “Unirea”, în urma controlului derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni, potrivit datelor furnizate de MADR, pentru Agerpres.
Guvernul Dăncilă a înființat în decembrie 2018, prin hotărâre de guvern, Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A, la care acționar este Ministerul Agriculturii. Inițiativa guvernului PSD Dăncilă a venit la acel moment pe fondul întoarcerii accentuate către o economie tot mai etatizată: de la înființarea de către Primăria București a 22 de firme și până la apariția Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care își propune să înființeze companii controlate de stat.
Casa de Comerţ Unirea a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea și îşi propunea să devină un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti care să concureze cu marii retaileri.
Singurele magazine care au fost deschise au fost o „brânzărie” în Sibiu și un magazin în București. Ambele s-au închis însă pentru că firma deținută de statul român nu a putut plăti marfa luată de la producători.
Este și exemplul unui magazin din Sibiu, inaugurat în 2019 de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care s-a transformat rapid într-un aprozar cu rafturile goale, exact ca în perioada comunistă. Daea susținea la deschiderea magazinului că în Brânzăria de la Sibiu producătorii îşi pot comercializa marfa fără să achite vreo taxă, iar chiria spaţiului este suportată de Casa Română de Comerţ Unirea.
Magazinul nu a mai fost aprovizionat pentru că producătorii de lactate și brânzeturi cu care are contracte nu au fost plătiți și au renunțat să mai lucreze cu firma de stat, potrivit Turnul Sfatului.
De principiu, însă, Casa de Comerț Unirea a continuat să funcționeze, la centru, plătind salarii, deși nu are activitate prin magazine.
În 2019, Casa de Comerţ Unirea a avut venituri de sub 2 milioane lei, dar cheltuieli de 9 milioane de lei. Conform datelor furnizate de conducerea executivă a Casei Unirea, pierderile anului 2019 au fost în cuantum de 7,15 milioane lei, cauzate de cheltuieli și investiţii mari, neprofitabile.
Nici în 2020 situația nu s-a îmbunătățit. „Pe parcursul a cel puţin şase luni în decursul anului 2020 a fost analizată activitatea acestor magazine (Bucureşti şi Sibiu puncte fixe, Gruiu, Piteşti, Slatina puncte mobile n.red) prin comparaţie cu perioada similară din 2019 şi nu a putut fi identificată nicio lună cu venituri peste cheltuieli deoarece şi aceste magazine au fost deschise fără o analiză economici-financiară rentabilă”, se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie.
Per total, pierderile anului 2020 au fost în cuantum de 5,41 milioane lei și au provenit în principal din cheltuielile de personal, care au generat peste 50% din pierderi.
Pierderea primului semestru al anului 2021 a fost în luna iunie 2021 în cuantum de 1.275.400 lei, dar, în urma deciziilor luate pentru reducerea costurilor, în luna iulie 2021 aceasta a putut fi diminuată, ajungând la 953.896 lei, se arată într-un document transmis de companie.