Bulgaria a insistat pentru accelerarea lucrărilor de reparație la terminalul de gaz lichefiat de lângă Alexandroupolis. Instalația trebuia să fie operațională în luna aprilie, dar neregulile descoperite au întârziat startul, scrie Trud, potrivit Rador Radio România.
„Terminalul are o importanță-cheie pentru diversificarea aprovizionării cu energie și pentru garantarea securității în regiune. Implementarea proiectului este una dintre principalele priorități pentru noi, deoarece prin infrastructura acestuia se așteaptă aprovizionarea cu gaz lichefiat din SUA și alte state către consumatori din Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Ungaria, Moldova și Ucraina”, a spus ministrul bulgar al energiei,
Vladimir Malinov, la o întâlnire cu conducerea companiei de proiect Gastrade S.A. și cu reprezentanții unora dintre ceilalți acționari ai proiectului. Ministrul bulgar al Energiei face parte din delegația oficială a președintelui bulgar Rumen Radev, care a vizitat recent Atena.
Partea bulgară este coacționar în proiect, iar Bulgartransgaz EAD deține 20% din capitalul social al companiei de proiect Gastrade S.A. Inițial, graficul aprobat de acționari prevedea ca infrastructura să fie pusă în funcțiune în luna aprilie 2024. După demararea activităților de racordare a platformei de gaz lichefiat la gazoduct, s-a constatat o defecțiune tehnică.
În cadrul întâlnirii s-a ajuns la un acord că, până la data de 15 iulie, va fi întocmit un plan clar cu soluții tehnice concrete, cu scopul de a-l pune în funcțiune până la sfârșitul anului. „Consider că ar trebui să se ia măsuri decisive de către Gastrade pentru repararea defecțiunii și punerea în funcțiune a instalației în anul calendaristic în curs. O întârziere suplimentară este absolut inacceptabilă, având în vedere importanța strategică a terminalului pentru asigurarea aprovizionării cu energie a regiunii”, a subliniat ministrul energiei. Potrivit acestuia, după eventuala suspendare a transportului gazelor naturale rusești pe teritoriul ucrainean de la începutul anului viitor, aprovizionările alternative vor juca un rol principal în sistemul energetic european.