Bulgaria: Noile întreprinderi de stat cheltuiesc nechibzuit banii

leva Bulgaria Sursa foto: Pixabay

Noile companii de stat create în ultimii patru ani cheltuiesc bani degeaba, potrivit unei analize a rapoartelor anuale ale companiilor până în 2022 și a celor mai recente rapoarte intermediare disponibile, până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2023, scrie Sega, citată de Rador Radio România.

Deosebit de dureros de citit sunt rapoartele Companiei de Investiții în Sănătate pentru Spitalul de Copii, care trebuie să construiască un nou spital național pentru copii. Compania a fost înființată la sfârșitul anului 2020, dar activitatea sa a fost subminată de schimbări și răsturnări de situație legate de locul exact în care va fi construit noul spital pentru copii și rezilierea contractului inițial cu consorțiul Sănătatea Copiilor. Aproape toate ședințele Consiliului de Administrație al companiei din 2022 – 15 în total – au fost legate de informarea unuia sau altuia dintre miniștri (doi au fost schimbați în acea perioadă), a diferitelor organe de anchetă, precum și a schimbului de scrisori cu consorțiul pentru încetarea contractului. De asemenea, au avut loc numeroase întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. În această perioadă, s-au acumulat cheltuieli în valoare de 1,2 milioane de leva, iar din moment ce nu au fost înregistrate niciun fel de venituri, pierderea pentru 2022 este egală cu această sumă. În rest, compania a fost modestă în ceea ce privește angajații – șapte în total, cu tot cu conducerea. Cheltuielile de personal pentru acest an s-au ridicat la 234.000 de leva. În 2022, însă, compania a cheltuit foarte mult pentru servicii externe – 665.000 de leva, inclusiv o sumă semnificativă pentru asigurări – 517.000 de leva și 77.000 de leva cheltuieli pentru servicii juridice. În 2023, fără aceste plăți mari pentru asigurări și servicii juridice, cheltuielile decurg mult mai bine și până la sfârșitul celor nouă luni se ridică la 110.000 de leva.

Deja suntem în al doilea an în care Bulgaria Heli Med Service, creat în scopul de a oferi asistență medicală de urgență pe calea aerului, nu a putut funcționa efectiv. Compania a fost înregistrată pe 2 august 2022 – în aceeași zi în care a fost emis decretul de numire a primului guvern interimar al lui Gălăb Donev. El a intrat în război cu directorul executiv al companiei și a decis să o închidă. Ulterior, cabinetul Denkov l-a numit ministru pe directorul Bulgaria Heli Med Service, Gheorghi Gvozdeikov, care a făcut o mișcare inversă, iar Consiliul de Miniștri a anulat decizia de lichidare a companiei. În această perioadă, din cauza deciziei de închidere, a eșuat și decizia anunțată de închiriere a unui elicopter medical. Pe perioada existenței sale în 2022, compania a acumulat pierderi de 47.000 de leva, pierderea pentru cele nouă luni din 2023 este de 372 000 de leva. În 2024, totuși, se așteaptă ca firma să funcționeze efectiv – pentru aceasta există o planificare de transfer și în proiectul de buget.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Este scandalos eșecul Bulgarian ViK Holding – o megastructură cu un capital uriaș de 1 miliard și 41 de milioane de leva, creată sub cabinetul Borisov. În urmă cu ceva timp, Mediapool a anunțat un eșec foarte mare în ceea ce privește implementarea proiectelor de apă și canalizare în cadrul vechii perioade de program. Unul dintre motivele înființării holdingului a fost acela de a ajuta companiile cuprinse în acesta să implementeze tocmai astfel de proiecte. În aprilie, prognoza era ca doar 1/3 din proiecte să fie finalizate până la sfârșitul acestui an – ultimul pentru raportarea cheltuielilor pentru vechea perioadă. În timp ce eșuează pe această linie, holdingul a fost folosit cu succes pentru a distribui împrumuturi filialelor cu probleme și practic s-a transformat într-o bancă, a scris Mediapool.

Toate acestea îl costă scump pe contribuabilul bulgar. Potrivit raportului financiar anual consolidat final pentru 2022, holdingul a acumulat o pierdere de 51,7 milioane de leva, comparativ cu o pierdere de 2,9 milioane de leva pentru 2021. Creșterea pierderii are loc pe fondul extinderii holdingului cu achiziționarea de acțiuni într-un total de 15 companii în 2021 și 2022. La sfârșitul celor nouă luni, plafonul holdingului, excluzând filialele, raportează un sold echilibrat – veniturile sunt la același nivel cu cheltuielile – 2,7 milioane de leva.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: