Bulgaria s-ar întoarce la importurile de gaz din Rusia, iar Bruxelles-ul se teme că poziția de monolit a UE în problema energiei se șubrezește

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Guvernul interimar din Bulgaria ar căuta să reia importurile de gaz din Rusia, iar această poziție este agreată și de președintele Rumen Radev. Criza politică din vecini, care adus la căderea, în iunie, a fostului guvern prooccidental stărnește furtuni și la Bruxelles, pentru că, în ipostaza în care Bulgaria virează spre gazul rusesc, falia din UE, inițiată de Ungaria lui Viktor Orban, se va adânci. Comisia Europeană vrea ca tot blocul comunitar să facă achiziții centralizate de gaze și cu ca fiecare țară să negocieze separat.

În acest context, situația Bulgariei și a achizițiilor de gaze de către țara vecină este analizată, într-un material amplu, chiar de către publicația Euractiv, care prezintă știri din țarile UE și pozițiile oficiale (și unele neoficiale) ale Comisiei Europene.

Analiza Euractiv pornește de la interviul pentru postul public de televiziune BNT al ministrului interimar al energiei, Rosen Hristov, de săptămâna trecută.

„Guvernul lui Kiril Petkov nu a încetat să vorbească cu Gazprom, avem un dosar, au fost purtate negocieri, au fost trimise scrisori și s-a plătit o sumă colosală pentru consultanță juridică pentru a menține aceste negocieri”, a anunțat ministrul Hristov în interviu, ca răspuns la o întrebare dacă securitatea aprovizionării și diversificarea sunt mai importante decât prețul, așa cum spune fostul premier Kiril Petkov.

„S-au discutat termenii de plată, termenii de livrare. Ei s-au deplasat la Bruxelles, au discutat despre politica UE cu privire la Gazprom – dacă se pot deschide sau nu conturi în ruble, care este politica comună. Negocierile s-au oprit la un moment dat, când Gazprom nu a fost de acord cu niște solicitări și nu a existat nicio propunere alternativă din partea bulgară”, explică Hristov.

El adaugă că suspendarea negocierilor este din cauza faptului că guvernanții anteriori nu au găsit o astfel de soluție, dar adaugă că „Europa continuă să cumpere gaz de la Gazprom”.

„Până în ultima sa zi, guvernul lui Kiril Petkov a trimis cereri de cantități de gaze naturale către Gazprom”, a declarat fostul vicepremier Asen Vasilev pentru Darik Radio. „Acest lucru a fost făcut pentru a fi absolut sigur că Bulgaria și-a îndeplinit contractul”, a explicat el. „Noi am îndeplinit acest contract până la capăt și nu am primit zilnic gazul conform acestei solicitări. De două ori am încercat să facem o plată, dar a fost returnată. La sfârșitul anului, putem intra într-o fază judiciară și să vedem de ce cealaltă parte nu și-a îndeplinit contractul”, a declarat el.

Fostul ministru a sfătuit guvernul să continue să trimită cereri. Nu se știe deocamdată dacă acest lucru se face. Actualul ministru a declarat doar că nu au comunicat încă cu firma rusă, dar nu o exclud ca posibil furnizor, chiar dacă deocamdată e lăsată pe ultimul loc.

Fostul ministru bulgar al energiei, Alexandar Nikolov, a anunțat de asemenea, întrebat de Dnevnik, că are documente oficiale despre discuțiile purtate după sistarea gazului. „Am vorbit despre modul în care contractul existent este implementat și în ce măsură pot fi atenuate riscurile din anexa propusă”, a explicat el.

De asemenea, a subliniat că este vorba de implementarea actualului contract, „fără a se înrăutăți poziția părții bulgare în ceea ce privește potențialul arbitraj”.

El a adăugat că problema nu este în ce monedă se va face plata, ci legat de mecanismul de plată și de pierderea controlului asupra fondurilor, întrucât tranzacțiile conform decretului lui Putin sunt efectuate de un terț asupra căruia plătitorul nu are control. El nu a vrut să intre în detalii pe motiv că acestea ar urma să fie discutate, deoarece dezvăluirea publică a unor astfel de fapte nu este benefică pentru partea bulgară.

Potrivit acestuia, problema uriașă în acest moment este că guvernul interimar poate întreprinde acțiuni care vor afecta semnificativ expunerea potențială a Bulgariei. Nu a vrut să precizeze despre ce vorbește, a recomandat doar guvernanților actuali „să-și citească contractele și să fie atenți ce fac. Și să citească anexele care au fost trimise și primite”.

Cuvintele sale sunt confirmate de un alt reprezentant al foștilor guvernanți, care nu au dorit să fie numiți. El a declarat pentru „Dnevnik” că discuțiile cu Gazprom Export au fost purtate cu scopul de a continua îndeplinirea contractului pe termen lung existent și de a livra cantitățile de gaze naturale din acest contract.

Bulgaria, în calitate de parte din acesta, a căutat clarificări în legătură cu mecanismul de plată propus de compania rusă și de posibilitățile de a face acest lucru fără a intra sub sancțiunile Uniunii Europene. Răspunsurile primite de la compania rusă reflectă decretul emis de președintele rus și restricțiile impuse de CE privind efectuarea plăților în ruble. „Acest lucru este confirmat și de plățile returnate în dolari americani, primele fiind efectuate cu câteva zile înainte de emiterea decretului”, spune expertul.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *