Bunuri strategice: UE dorește să devină o prioritate în caz de criză. Companiile europene ar putea fi obligate să aprovizioneze mai întâi statele membre

Redacția sept. 21, 2022 0 comentarii
Cupru

Un nou proiect de lege european ar putea obliga companiile de pe Bătrânul Continent să aprovizioneze mai întâi statele membre sau riscă o amendă, scrie Le Figaro, potrivit Rador.

Luni, Bruxelles-ul a prezentat un nou proiect de instrument pentru a proteja piața internă a UE în caz de criză, inclusiv, dacă este necesar, prin forțarea producătorilor de bunuri strategice să servească prioritar Europa. „În circumstanțe extreme” care ar putea duce la penurie de produse vitale, Comisia Europeană le poate cere producătorilor să acorde prioritate comenzilor europene, mai degrabă decât chinezilor sau americanilor, sub sancțiunea de amenzi, potrivit proiectului de text.

Această măsură, inspirată de regulile deja existente în Statele Unite, este gândită ca o armă de răzbunare. „Dorința noastră este să nu-l folosim niciodată”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, în timpul unei conferințe de presă comune cu vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager. Ideea este de a descuraja statele terțe să blocheze exporturile de produse strategice către Europa, cum ar fi Statele Unite, care au interzis exporturile de vaccinuri anti-Covid în timpul pandemiei.

Regulamentul trebuie încă negociat cu Parlamentul European și cu statele membre. Acesta a fost anunțat în februarie 2021 de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care intenționa să învețe din întreruperile lanțurilor de aprovizionare europene cauzate de pandemie.

Chiar înainte de o situație de criză, poate fi activată o fază de vigilență, în cazul unui risc de penurie identificat pentru un bun strategic. Producătorilor în cauză li se poate cere apoi să furnizeze anumite informații strategice, de exemplu cu privire la capacitățile lor de producție. În această fază, Comisia ar dori, de asemenea, să poată cere țărilor UE să constituie rezerve strategice. „Statele membre vor fi strâns implicate în toate etapele procedurii”, a subliniat Margrethe Vestager.

De asemenea, textul urmărește să limiteze restricțiile privind circulația mărfurilor și a persoanelor între statele membre. Aceasta pentru a evita retrăirea restabilirii granițelor sau rechiziționarea produselor critice, precum măștile chirurgicale, măsuri adoptate dezordonat de statele membre în timpul pandemiei și care au agravat criza. În special, textul consolidează obligațiile de a notifica Bruxelles-ul cu privire la acest tip de decizie națională. O listă neagră de măsuri discriminatorii, contrare regulilor pieței unice, ar fi, de asemenea, întocmită pentru a consolida represiunea împotriva statelor contraveniente.

Proiectul de regulament prevede, de asemenea, să acorde Comisiei competența de a face achiziții comune în numele țărilor UE, pe modelul folosit pentru vaccinurile anti-Covid. „Practic, instrumentul implementează acest principiu: în Europa, împreună suntem cei mai puternici”, a comentat europarlamentarul Andreas Schwab (PPE, dreapta).

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *