Bursele din Europa, Asia și SUA au înregistrat scăderi generalizate pe fondul temerii privind apariția unui val inflaționist, care ar diminua valoarea activelor deținute de investitori. Scăderea principalilor indici bursieri a început luni seara, la Bursa din New York, și a continuat marți pe piețele financiare din Asia și Europa. Acțiunile principalelor companii de tehnologie au fost afectate de scăderea generalizată.
Informațiile care au determinat scăderea principalilor indici sunt legate de creșterea prețurilor în SUA și China, primele două economii globale. În China, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut în aprilie cu 0.9% față de aprilie 2020, potrivit statisticii oficiale prezentate de publicația italiană Il Sole 24 Ore. În martie, IPC – un indicator al inflației – crescuse cu doar 0,4% față de anul precedent.
Aceleași date oficiale arată că rata anuală de creștere a indicelui prețurilor de consum înregistrată în martie a fost de 6,8%, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.
În SUA, datele FED (sistemul băncilor centrale) prezentate de CNBC arată că americanii se așteaptă la cea mai înaltă rată a inflației din ultimii opt ani, adică 3,4%.
Așteptările privind creșterea inflației sunt alimentate de pachetele de salvare economică ale marilor state. Doar în SUA, președintele Joe Biden a lansat un pachet în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, o parte însemnată din acești bani mergând direct la cetățeni, sub formă de cecuri. Și China și marile economii din UE au lansat pachete de susținere, iar băncile centrale au scăzut generalizat dobânzile pentru a stimula creditarea și investițiile.
Ca urmare a acestor temeri privind inflația, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra scădea la mijlocul zilei cu 2% față de ședința anterioară de tranzacționare, indicele DAX (Bursa din Frankfurt) scădea cu 2,14% – la fel și indicii principali ai burselor din Paris, Milano, Madrid sau Amsterdam, potrivit BBC.