Bursele europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, în condiţiile în care investitorii au reacţionat la deciziile privind dobânzile de politică monetară luate trei bănci centrale, între care şi Banca Angliei, care a lăsat dobânda de referinţă neschimbată, transmite CNBC, conform News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicele paneuropean Stoxx 600  a înregistrat un câştig de 0,88%, toate sectoarele şi bursele majore fiind în teritoriu pozitiv. Acţiunile tehnologice au condus, cu o creştere de peste 1,63%.

Banca Angliei a menţinut joi ratele dobânzilor neschimbate, la un maxim din ultimii 16 ani, de 5,25%, o decizie la care era aşteptată pe scară largă.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Majoritatea economiştilor chestionaţi de Reuters au prognozat o reducere a dobânzii cheie în august, după alegerile din 4 iulie din Marea Britanie.

Decizia vine după ce datele publicate miercuri au arătat că preţurile din Regatul Unit au crescut cu 2,0% în mai, în termeni anuali, atingând ţinta de inflaţie a băncii centrale.

Anterior, Banca Naţională Elveţiană a declarat că îşi reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, o măsură anticipată de două treimi dintre economiştii chestionaţi de Reuters.

Decizia urmează unei mişcări similare din martie şi înseamnă că BNS îşi păstrează poziţia de lider în ciclul global de relaxare a politicii.

Banca centrală a Norvegiei şi-a menţinut joi rata dobânzii de politică monetară de 4,5%, aşa cum era de aşteptat, şi a declarat că aceasta va continua să fie menţinută la un nivel maxim din ultimii 16 ani până la sfârşitul anului 2024, cu condiţia ca economia să evolueze aşa cum se prevede în prezent.

Indicele german DAX a urcat cu 0,95%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 1,34%, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a avansat cu 0,82%. Indicele italian FTSE MIB a crescut cu 1,37%.