În doi ani de pandemie, piața de capital din România a crescut cu 55% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, și cu 39% luând în calcul indicele BET, arată fatele BVB. Peste 80.000 de români tranzacționează la bursa românească, potrivit datelor FCI de la finalul anului trecut. Datele au în vedere perioada de la finalul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de conoronavirus în Romania, și până la finalul lunii trecute.
Raportul lunar BVB poate fi consultat AICI
Investitorii prezenți la BVB au reacționat “într-un culoar restrâns” în fața intensificării conflictului armat din Ucraina, spun oficialii BVB: luna trecută cea mai semnificativă valență negativă înregistrată într-o zi a fost de 4,1% și a avut loc pe 24 februarie. În aceeași zi, peste 23.000 de ordine de vânzare și de cumpărare au fost efectuate la Bursa de Valori București.
“România se poziţionează ca un pol de stabilitate în regiune într-un context dominat de instabilitatea regională ridicată generată de conflictul armat din Ucraina. Traversăm momente de îngrijorare atât în plan uman, cât şi în plan economic. Pentru investitori, bursa locală a oferit în doi ani creşteri de 55%, chiar şi în condiţii de volatilitate accentuată şi a demonstrat că poate fi un pilon esenţial pentru economiile românilor”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
“A devenit atât de important ca fiecare român să-şi diversifice economiile, încât a avea astăzi un cont de investiţii este o chestiune esenţială de siguranţă financiară. Pentru investitorii români este important să nu reacţioneze emoţional cu economiile lor, ci să-şi urmeze strategia investiţională pe care şi-au propus-o, în concordanţă cu profilul lor de risc. Într-un context internaţional marcat de volatilitate, o strategie de investiţii orientată spre viitor va oferi mai multă claritate şi siguranţă”, a menţionat Adrian Tănase.
La finalul primelor două luni ale acestui an, valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţa Reglementată a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Lichiditatea medie zilnică a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.