Cablul submarin prin Marea Neagră va costa 3,5 miliarde euro între România și Georgia

Cablu electric submarin Sursa foto: comsip.fr

România va găzdui, la București, compania de proiect care va implementa proiectul unui cablu submarin prin Marea Neagră, care urmează să transporte energie electrică din Azerbaidjan, prin Georgia, România, Ungaria și, în cele din urmă, și Bulgaria. Reprezentanți ai guvernelor și operatorilor de transport de energie electrică din aceste țări au participat marți la o reuniune, la Palatul Victoria, în acest sens.

Acordul companiei de proiect (de tip Joint Venture) a fost semnat marți între compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica SA, alături de companiile Georgian State Electroysstems (Georgia), AzerEnerji (Azerbaidjan) și MVM Electrical Works (Ungaria). Bulgaria a participat în calitate de invitat, dar urmează să se alăture proiectului. Proiectul va fi deschis și pentru Republica Moldova.

Cablul submarin de înaltă tensiune, intitulat „Green Energy Corridor Power Company”, urmează să aibă o lungime de 1.200 km și costul instalării sale între România și Georgia se va ridica la 3,5 miliarde euro.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Compania de proiect va contracta un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, iar el va fi făcut de firma italiană de consultanță, conform precizărilor transmise ulterior de Ministerul Energiei. Azerbaidjan va contracta studiul de fezabilitate în numele semnatarilor acordului, dar ulterior acesta va fi transferat către joint venture (compania de proiect).

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a spus că costurile totale vor fi aflate după ce va fi făcut studiul de fezabilitate, însă pentru cablul dintre România și Georgia, estimarea este de 3,5 miliarde euro.

Acordul asociaților a fost încheiat în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi, Proiectul Green Energy Corridor, ca urmare a Memorandumului de Înțelegere semnat la București în data de 27 mai 2024.

Documentul care stă la baza înființării societății de tip Joint Venture „Green Energy Corridor Power Company” a fost semnat în prezența miniștrilor din cele patru state membre ale Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

La lucrările Reuniunii Ministeriale și la ceremonia de semnare a acordului acționarilor JV au participat Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Levan Davitashvili, prim-viceprim-ministru și ministrul Economiei și Dezvoltării Sustenabile din Georgia, Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Iva Petrova, ministrul adjunct al Energiei din Bulgaria, Cyril Loisel, reprezentant al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, iar din partea Transelectrica Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului, și Bogdan Toncescu și Florin Tătaru, membri ai Directoratului.

„Implementarea Proiectului Green Energy Corridor va contribui semnificativ la consolidarea securității energetice naționale și regionale, îmbunătățirea conectivității în zona Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și la creșterea ponderii acesteia în mixul energetic național.

Prin realizarea acestor pași, România adoptă o viziune pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea domeniului energetic. Green Energy Corridor este un proiect esențial prin care țara noastră va deveni un pilon al stabilității și securității energetice în regiune”, a transmis Transelectrica.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a mai declarat că va exista posibilitatea includerii în studiul de fezabilitate a unei noi componente, respectiv un cablu de fibră optică care va conecta cele patru țări, contribuind la îmbunătățirea fluxurilor de date și la susținerea digitalizării regiunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.