Camera Deputaților a respins proiectul prin care ANRE putea fi sancționată în mod real de către Parlament / Undă verde pentru numiri doar cu intervievarea candidaților

Energie electrica sursa foto: ANRE

Camera Deputaților a respins, miercuri, un proiect de lege al USR care prevede ca membrii conducerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să fie demiși de Parlament, dacă raportul de activitate al instituției este respins. În momentul actual, raportul nu este nici măcar votat, ci doar dezbătut, fără a avea vreun efect.

„Acum, raportul de activitate al ANRE este dezbătut superficial și nu există nicio consecință în cazul respingerii acestuia. Propunerea legislativă a Cristinei Prună vine să corecteze acest neajuns, stabilind că este obligatoriu votul plenului asupra raportului de activitate, iar în cazul respingerii acestuia, membrii conducerii ANRE să fie demiși de Parlament (după modelul CNA, Avocatul Poporului, SRTv și SRR). În condițiile în care există numeroase semne de întrebare cu privire la modul în care ANRE a luat decizii cu privire la funcționarea pieței de energie, ar fi fost cu atât mai important să existe un control parlamentar real, iar conducerea Autorității să poată fi trasă la răspundere. Însă, tocmai acest lucru nu-și dorește coaliția PSD-PNL-UDMR, care a respins proiectul Cristinei Prună invocând, culmea, implicarea politicului în activitatea ANRE”, arată USR, într-un comunicat de presă.

„Prin argumentele susținute în plen și prin votul dat astăzi, coaliția PSD-PNL-UDMR i-a jignit încă o dată pe români. Au vorbit despre separarea politicului de ANRE în condițiile în care au trimis în conducerea acestei instituții trei foști parlamentari: pe domnul Dumitru Chiriță, care conduce ANRE din 2017, pe domnul Marian Neacșu, făcut între timp secretar general al Guvernului, și pe domnul Alexandru Stănescu, drept consolare pentru că nu a mai prins un mandat de parlamentar. Fără pic de rușine, au vorbit de autonomia ANRE și de separarea de politic tocmai cei care au pus în funcții doar membri cu carnet de partid”, precizează deputata USR Cristina Prună.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În schimb, Camera Deputaților a adoptat un alt proiect al USR prin care numirile la ANRE se fac doar cu intervievarea candidaților, în contextul în care, marți, Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, a fost numit de către Parlament în Comitetul de reglementare al ANRE fără ca măcar să fie prezent la audieri.

Proiectul deputatei USR Cristina Prună stabilește ca membrii comitetului de reglementare al ANRE să nu poată fi numiți de Parlament fără să fie audiați de Comisia pentru industrii din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică și Comisia pentru energie din Senat.

„Proiectul stabilește că devin obligatorii audierile în comisii, așa cum sunt interviurile pentru toți cei care vor să ocupe o funcție în economia reală. Obligativitatea audierilor nu îi va împiedica pe reprezentanții vechii clase politice să numească în instituții cheie ale statului, precum ANRE, frați și surori de baroni locali, prieteni, apropiați, oameni care au ca singură calificare un carnet de partid. Dar, măcar, fiind obligatorii aceste audieri, românii vor putea vedea exact cine este trimis în aceste funcții, cine va lua decizii care le va influența traiul de zi cu zi. Vechii politicieni spun mereu că votează și iau decizii în interesul românilor, dar, de fapt, umplu instituțiile statului cu impostori, oameni complet incompetenți pentru posturile respective”, declară deputata USR Cristina Prună.

Ambele proiecte de lege intră acum în dezbaterea Senatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: