Canicula care topește Europa și îi face pe turiști să evite orașe importante din punct de vedere turistic, precum Roma sau Atena, are efecte similare și la București, spun reprezentanții unor platforme de rezervări online. Mulți turiști care veneau în capitala României pentru vizite scurte de weekend au renunțat la aceste călătorii din cauza căldurii sufocante.
„Da, din păcate, avem foarte mulți clienți care veneau strict pe weekend la noi din din Suceava, din Constanța, din toată țara și clienții noștri vechi, care vin de ani de zile și acum pe perioada verii. Veneau destul de mulți la cumpărături sau cu copiii la un parc de distracție, la o piscină, ori se întâlneau cu prietenii prin București. De când cu căldura asta, ne sună și anulează rezervările, n-am ce să le fac. Sunt clienții noștri, direcția asta este, trebuie să țin cont de ei și să-i respect. Nu pot să le spun că nu le pot anula rezervările și toți ne întreabă dacă este într-adevăr exagerat de cald, așa cum citesc peste tot, cum se aude la televizor. În afară de vacanță, când știam că scad cazările în perioada vacanței, nu merg lucrurile extraordinar. Ne-a pus capac și căldura asta năucitoare”, a declarat pentru Economedia un reprezentant al unei firme care administrează în jur de 50 de apartamente listate pe Airbnb.
La rândul său, Vlad Telibașa, antreprenor care conduce o afacere de închirieri pe Airbnb, a constatat o scădere a pieței începând din luna iunie.
El a declarat pentru Economedia că a identificat trei cauze principale pentru scăderea rezervărilor.
„Prima este scumpirea accelerată a biletelor de avion. Ele au ajuns la prețuri prohibitive pentru mulți clienți, vedem de exemplu pentru august un bilet Paris – București și retur la 700 de euro, ceea ce e enorm. Al doilea motiv e creșterea prețurilor la cazările în sine, din cauza inflației și a creșterii prețurilor la diferite servicii”, a spus el.
A treia cauză e scumpirea serviciilor de Horeca din București. „Capitala a devenit scumpă chiar și pentru turiștii străini, mai ales pentru tineri, cel mai mare segment de utilizatori Aibnb”, a spus el.
În schimb, în piața hotelieră lucrurile stau mai bine ca anul trecut, susține Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.
El a declarat pentru Economedia că rezultatele hotelurilor „până acum, la șase luni și jumătate sunt în București mai bune, mult mai bune decât anul trecut. Mă refer la venituri, dar și gradul de ocupare. Acuma, că așteptăm o lună sau două de scăderi, mi se pare prematur să tragem concluzii.”
Călin Ile crede că poate exista o scădere pieței hoteliere pe fondul scumpirilor și căldurii, dar nu crede că va fi de durată. „Faptul că prețurile și căldura sperie consumatorii poate să fie real, dar e temporar. Prețurile s-au mărit peste tot, industria a avut o creștere de medie de circa 17% a tarifelor, ceea ce în linie cu inflația, să spunem, care a fost de undeva la 15. Iar prețurile în Europa au crescut mai mult decât au crescut în România și în speță în București. (..) Canicula e caniculă peste tot în Europa. Există un curent de a crește cererea de vacanțe în extrasezon. Mai ales nordicii încearcă să-și amâne puțin pentru septembrie vacanțele, că nu mai pot să meargă în zone foarte calde. Dar piața hotelieră din România nu da încă semne că reduce turația din cauza căldurii sau sau prețurilor.”
El a arătat că s-ar putea restrânge puțin consumul din cauza creșterii prețurilor și tocmai din acest motiv reprezentanții hotelierilor nu susțin creșterea de TVA discutată de autorități în acest moment, care s-ar vedea, spun ei, tot în prețuri.
Experţii şi organismele din industria turismului au avertizat recent că verile tot mai călduroase din sudul Europei ar putea determina pe termen lung schimbarea obiceiurilor turiştilor, întrucât din ce în ce mai mulţi aleg destinaţii mai răcoroase sau îşi iau vacanţă primăvara sau toamna, pentru a evita căldura extremă.
Datele Comisiei europene a turismului (CET) arată că numărul oamenilor care speră să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut deja cu 10% comparativ cu anul trecut, când canicula a dus la secetă şi incendii forestiere.
Se observă creşterea interesului pentru destinaţii cum ar fi Cehia, Danemarca, Irlanda şi Bulgaria.
„Anticipăm că în viitor condiţiile meteo imprevizibile vor avea un impact mai ridicat asupra alegerilor făcute de călătorii în Europa”, a apreciat Miguel Sanz, şeful CET.
În raportul organizaţiei se arată că 7,6% dintre călători văd acum fenomenele meteo extreme ca pe un motiv semnificativ de îngrijorare pentru călătoriile din perioada iunie-noiembrie.