Capitalizarea companiilor românești listate la BVB a ajuns la aproape 137 miliarde lei, după opt luni. Președintele bursei: România este privită cu interes de companii din regiune care iau în calcul să se listeze la BVB

BVB, Bursa de Valori București

Capitalizarea companiilor românești listate la Bursa de Valori București (BVB) a ajuns la aproape 137 miliarde lei, echivalentul a 28 miliarde euro, la finalul primelor opt luni ale acestui an, anunță BVB.

Acest nivel este ușor sub cel înregistrat la finalul anului trecut și apare într-un context dominat de volatilitatea din piețele de capital, dar și de o multitudine de alte riscuri cum ar fi evoluția pandemiei de coronavirus, inflația în creștere, majorarea ratelor de dobândă, creșterea prețurilor la energie, disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare, temerile privind o eventuală recesiune în piețele dezvoltate, precum și un context regional complicat.

Peste 1 milion de tranzacții au fost realizate pe piața reglementată a BVB în perioada ianuarie – august din acest an. Activitatea investițională a fost mai temperată în lunile de vară, iulie și august fiind singurele luni când numărul tranzacțiilor a fost sub pragul de 100.000. Cea mai activă lună din acest punct de vedere a fost martie, când au fost înregistrate aproape 200.000 de tranzacții în sistemul BVB. Per ansamblu, comparativ cu cele 715.000 de tranzacții din perioada ianuarie-august 2021, numărul tranzacțiilor a crescut cu aproape 42% în primele 8 luni ale acestui an.

Un reper semnificativ atins de piața de capital din România a fost depășirea pragului de 100.000 de investitori. După creșteri susținute în trimestrele anterioare, numărul celor care tranzacționează pe bursa românească a depășit 117.000 de investitori, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) valabile la jumătatea acestui an. Numărul investitorilor a crescut cu 33% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, reiese din datele FCI. Creșterea accelerată a numărului de investitori este determinată, pe de o parte, de continuarea intrării de noi investitori în piața de capital, dar și de o schimbare a reglementărilor cu privire la modalitatea de raportare a clienților compensabili.

„Observăm un interes crescut pentru piața de capital românească și investitorii, atât cei români cât și cei internaționali, beneficiază de o diversificare sectorială fără precedent oferită de companiile listate. Desigur, asistăm la o temperare a ritmului de finanțare cauzată de o serie de riscuri ce influențează piețele globale și de un context regional complicat, însă chiar și într-un context internațional dificil piața de capital din România reușește să atingă noi repere și să performeze. Ne așteptăm ca volatilitatea să continue să-și facă simțită prezența în perioada următoare, iar acest lucru va aduce oportunități atât pentru investitori, cât și pentru companii, și avem semnale că România este privită cu interes de companii din regiune care iau în calcul să se listeze la BVB”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Am reușit să atingem o serie de performanțe notabile în ceea ce privește piața de capital românească: peste 117.000 investitori au acces la bursă și peste 1 milion de tranzacții au fost realizate până acum în acest an. Noi am oferit participanților la piață sisteme sigure și stabile chiar și în condiții de volatilitate sporită, comunitatea de brokeraj a fost activă în ceea ce privește listările și a facilitat accesul investitorilor prin deschiderea de conturi online, iar autoritățile au susținut proiectele de dezvoltare ale pieței, ceea ce ne face încrezători în planurile pe care le avem pentru dezvoltarea bursei. România a devenit atractivă nu doar în rândul marilor investitori internaționali prin consolidarea statutului de piață emergentă, ci și în rândul companiilor din afară granițelor care vor să acceseze oportunitățile oferite de piața de capital românească”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Piața de capital din România a reușit să încheie primele 8 luni în teritoriu pozitiv prin prisma indicilor de tip total return, care includ și dividendele. De exemplu, indicele BET-TR a încheiat ultima ședința de tranzacționare din august la un nivel de 23.438 puncte, în urcare cu 1,4% față de finalul anului trecut. Luna trecută, BET-TR a atins un nou nivel record, după ce a încheiat ședința de tranzacționare din 18 august la 24.633 puncte. În schimb, indicele BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB, se află în teritoriu negativ, cu o scădere de 7,7% față de anul trecut. BET-NG, indicele care reflectă evoluția companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, și-a temperat avansul consemnat în iulie, însă a reușit să încheie primele 8 luni în teritoriu pozitiv, cu +1,8%.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacționate pe Piața Reglementată a BVB, valoarea totală de tranzacționare din primele 8 luni a ajuns la 15,3 miliarde lei, echivalentul a 3,1 miliarde euro, în urcare cu 34% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pentru toate instrumentele financiare tranzacționate a fost de 91,8 milioane de lei, în creștere cu 34,9% față de perioada ianuarie-august a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *