Care sunt cele mai mari 50 de companii din România care au intrat în insolvență în ultimii doi ani. În top 10 se regăsesc companii din industria energetică, asigurări RCA sau construcții

insolventa, faliment Sursa foto: Pixabay

Pe lângă City Insurance, Getica 95, Liciuchiciu Web Design și Hidroconstrucția sunt în topul companiilor în funcție de cifra de afaceri care au intrat în insolvență în perioada ianuarie 2020-aprilie 2022, potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) transmise la cererea Economedia.

Majoritatea companiilor, mai ales cele din top 10, care au intrat în faliment în acești doi ani de pandemie activează în domenii precum piața de RCA, energie, construcții, distribuție de produse alimentare și băuturi, comerț cu autoturisme și autovehicule ușoare, precum și comerț ridicata nespecializat produse alimentare băuturi tutun. Principalele dificultăți cu care s-au confruntat firmele, mai ales cele din energie, a fost majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, preţurile pe piaţa internă ceea ce a condus la o criză în piaţă de energie, iar alte companii precum cele din construcții au fost afectate și de pandemia de COVID-19 în ceea ce privește lipsa forței de muncă, dar și în ceea ce privește prețul materialelor de construcții.

„Pandemia a afectat numeroase domenii, dar pe planuri diferite. De exemplu, Transporturile au avut de suferit cel mai mult în perioada carantinei, care a limitat mobilitatea oamenilor, lucru resimțit în special în cazul transporturilor aeriene, care au decurs la concedieri masive. Apoi, întreaga industrie HoReCa și Turismul au fost lovite din plin de lipsa cererilor, dar și de multiplele reguli care au îngreunat desfășurarea afacerilor. În domeniul Sănătății și în cel al Construcțiilor s-a resimțit cel mai mult deficitul resursei umane, ca o consecință a decalajului între salariile din România și cele din piețele externe. Privind în ansamblu, criza sanitară cauzată de pandemie a reprezentat un adevărat test pentru economia românească, pe care nu toate companiile au reușit să îl treacă. Vedem cum afaceri din domeniile cel mai puternic afectate au fost nevoite să înceteze activitatea sau să reducă din personal. În prezent, ne confruntăm cu o altă criză, cea a inflației, care aduce din nou în prim plan capacitatea afacerilor de a se adapta și de a găsi soluții să rămână performante și competitive”, au declarat pentru Economedia reprezentanți ai platformei BestJobs.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

În topul celor de la ONRC, City Insurance este în topul companiilor în funcție de cifra de afaceri care au intrat în insolvență în perioada ianuarie 2020-aprilie 2022.City Insurance era cea mai mare companie de asigurări generale din România, care a demarat oficial falimentul în instanță în luna februarie a acestui an.Nu pandemia a fost motivul pentru care compania a fost împinsă spre faliment, ci încă din 2016 a fost un „dezastru anunțat”. Falimentul liderului pieței de asigurări City Insurance are numeroase cauze, printre care o creștere accelerată a cotei de piață prin focus agresiv pe vânzări, comisioane mari plătite brokerilor, nerecuperarea sumelor din reasigurarea acestor prime cedate, investiții în active ale căror valori s-au depreciat sau împrumuturi acordate societăților afiliate cu șanse de recuperare reduse, arată o analiză preliminară efectuată de CITR, lichidatorul judiciar al companiei.

Conform CITR, City Insurance a început să întâmpine primele dificultăți financiare în 2016, sub tutela ASF a fost derulat un plan de redresare, care în 2017 a fost închis, iar în acel an a început o creștere fulminantă a indicatorilor financiari și a ponderilor în piața RCA, până la punctul în care asigurătorul a ajuns la o cotă de piață de de 43%, în 2021. În septembrie 2021 însă am asistat la ridicarea licenței și la inexistenta dreptului de a subscrie, iar câteva luni mai târziu am asistat la deschiderea procedurii de faliment pentru City Insurance.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus în instanță pe 12 octombrie 2021 cererea de faliment împotriva City Insurance. În același timp, fostul lider RCA cere într-un proces separat suspendarea deciziei ASF din data de 17 septembrie, când i-a fost retras autorizația de funcționare.

Tribunalul București a luat și primele decizii conexând cererea ASF la un dosar mai vechi în care mai multe service-uri și corespondenți străini solicită falimentul City Insurance și stabilind un nou termen pentru data de 17 noiembrie.

City Insurance și acționarul majoritar, Vivendi Internațional, firma controlată de Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, au deschis un proces la Curtea de Apel în data de 4 octombrie 2021 împotriva deciziei ASF din data de 17 septembrie prin care firmei de asigurări i-a fost retrasă autorizația de funcționare și i s-a constatat insolvența.

O decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din iunie 2021, privind desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în calitate de administrator temporar la City Insurance, face referire la o serie de aspecte de nelegalitate, constatate în trei rapoarte de control permanent. Aspectele de neconformitate/nelegalitate cuprinse în cadrul celor 3 rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale.

Pe locul 2 în topul ONRC se clasifică firma Getica 95, cel mai mare furnizor concurenţial de energie. Pe 16 iunie, Getica 95 a anunţat că a depus o cerere de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă. Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Getica 95 era, în ianuarie 2021, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 12,15%.

Tribunalul Buzău a admis în luna iunie 2021 cererea de intrare în insolvenţă depusă de Getica 95, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, potrivit datelor de pe portalul instanţei.

„Soluţia pe scurt: Admite cererea formulată de debitoarea Getica 95 Com SRL, dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei debitoarei Getica 95 Com SRL. (…) Ia act că debitorul şi-a declarat intenţia de a depune un plan de reorganizare, astfel că nu va dispune dizolvarea societăţii debitoare şi nu va ridica dreptul de administrare al acesteia, constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea”, potrivit instanţei.

Totodată, instanţa a obligat Getica să anunţe în termen de 24 de ore pe site-ul propriu deschiderea procedurii de insolvenţă. Pe 16 iunie 2021, Getica 95 a anunţat că a depus o cerere de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă, potrivit unui comunicat al companiei.

„Scopul companiei este acela de continuare a activităţii la aceeaşi calitate oferită şi la aceiaşi parametrii. Neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţă de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014”, au explicat reprezentanţii companiei.

De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă ceea ce a condus la o criză în piaţă de energie.

În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro).

Toate acestea au determinat o creştere aproape exponenţială a preţurilor la energia electrică, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană, au adăugat responsabilii companiei.

„Dorim să depăşim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obişnuiţi. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci şi pentru a ne relua dezvoltarea”, a declarat Viorel Tudose, CEO Getica 95

Următorul loc în clasamentul ONRC se află Liciuchiciu Web Design, o firmă de IT din Oradea, care înregistra o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, un profit net de o lei, cu doar un singur angajat în 2020. Compania, aflată în insolvență, e deținută de Diana Adela Talpoș și are un singur angajat. Orădeanca și soțul ei, Alexandru Talpoș (fost Andor), dețin marca Arsenie Boca, pentru care se judecă cu Biserica Ortodoxă Română, după cum a scris Libertatea. 

Hidroconstrucția, cea mai mare companie din ţara noastră specializată în domeniul construcţiilor hidroenergetice şi hidrotehnice, se află pe locul 4 în topul transmis de ONRC. Compania a intrat în insolvență la data de 17 martie 2022. Hidroconstrucția înregistra în 2021 o cifră de afaceri de 372 milioane lei, pierderi de 217 milioane lei și avea 1.691 de angajați.

Compania a intrat în insolvenţă, conform deciziei Tribunalului Bucureşti din 19 ianuarie 2022, care a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 4805 din 17 martie 2022, a scris ziarul Bursa. Printre principalele motive enumerate de reprezentanții companiei sunt lipsa acută a forţei de muncă în acest domeniu, explozia preţurilor din energie de anul trecut şi a preţurilor materialelor şi materiilor prime din ultimii doi ani, precum și pandemia COVID-19 prin restricţiile care în ultimii doi ani au ridicat probleme de limitare a mobilităţii forţei de muncă, sincope şi întârzieri în fluxul de aprovizionare cu materiale.

FIRMĂ

CIFRA AFACERI NETĂ 2020 LEI 

SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE SA.    4.069.989.711
GETICA 95 COM SRL 1.512.589.489
LICIUCHICIU WEB DESIGN S.R.L. 537.815.126
HIDROCONSTRUCTIA SA 520.544.579
ALPENSIDE SRL 266.047.042
COMPANIA LOCALA DE TERMOFICARE COLTERM SA 212.620.824
ROMELECTRO SA 201.646.496
QMB ENERG SRL 167.683.921
SHARK GROUP SRL 157.115.331
MIDOCAR SRL 140.332.449
PLANA-INNOVA SRL 138.601.584
CORSAR ONLINE SRL 127.186.009
SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA S.A. 119.174.046
BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL 116.287.094
SORADI DEVELOPMENT S.A. 107.709.043
ALFASETT CONSTRUCT S.R.L. 107.463.122
VLASE COMPLEX COMERCIAL SRL 103.752.754
ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L. 102.194.579
COMPANIA MUNICIPALĂ CONSOLIDĂRI S.A. 97.559.998
ROTARY CONSTRUCTII SRL 94.880.962
DAN STEEL GROUP BECLEAN SA 91.406.555
AMROMCO ENERGY SRL 91.001.299
WINE SOLUTIONS BRAND S.R.L. 90.905.465
BERE BAUTURI BUCURESTI SA 84.667.358
AS3 – ADMINISTRARE STRAZI S3 SRL 67.330.236
JETFLY HUB SRL 66.547.525
EFFICIENT TRADING SOLUTIONS S.R.L. 59.877.210
CASSANO METAL SRL 59.764.247
ACTIVO CONSTRUCT VEST S.R.L. 56.645.854
PITO TRANS SRL 55.624.937
INSTAL SERVICE TECHNOLOGY SRL 52.043.258
RESTRA CONSTRUCT SRL 50.408.388
BUNMET ENGINEERING SRL 49.515.296
SUPORT REAL IFN S.A. 48.655.693
CITY LOGISTIC S.R.L. 47.088.640
STEELCAME & FLUID S.R.L. 44.127.587
IMPERIAL SA 43.732.937
ALL TIME DISTRIBUTION S.R.L. 43.600.605
DAN STEEL GROUP NEGRESTI OAS SA 42.345.146
HAND MADE CONSTRUCT S.R.L. 40.957.168
BLOR RETAIL S.A. 38.977.889
VIOLETA BEVERAGES S.R.L. 37.814.658
RIFANIA DRUMCONSTRUCT SRL 36.690.026
PREVENTION DISTRIBUTION S.R.L. 35.846.576
SEGDESIGN SRL 35.097.688
TOP MOBIL GSM ADDICT SRL 34.929.192
UBIMEDIA SRL 33.741.952
OPAL CONSTRUCT SRL 33.343.332
CONIS-STAR SRL 32.701.592
FRIGOSPED SRL 31.296.845

Sursă: ONRC

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.