Sectoarele economice responsabile de cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră în UE. Cum au evoluat cifrele după izbucnirea pandemiei? (Date Eurostat)

furnal poluare

În primul trimestru al anului 2022, emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE au totalizat 1,029 miliarde de tone echivalent CO2, o creștere de 7 % și 6 % comparativ cu același trimestru din 2020 și 2021, dar încă sub nivelurile anterioare la COVID înregistrate în primul trimestru din 2019, când economia UE a emis 1,035 miliarde de tone CO2, arată datele Eurostat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Aceste informații provin din datele privind estimările trimestriale pentru emisiile de gaze cu efect de seră pe activități economice publicate astăzi de Eurostat.

Creșterile documentate s-au datorat în mare parte efectului redresării economice după scăderea bruscă a activității cauzată de criza COVID-19.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În primul trimestru al anului 2022, sectoarele economice responsabile de cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost gospodăriile (24%), furnizarea de energie electrică și gaze (21%) și industria prelucrătoare (20%), urmate de agricultură (12%) și transport și depozitare (10%).

Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în toate sectoarele în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, cu excepția gospodăriilor, care au rămas la același nivel (245 de milioane de tone echivalent CO2). Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în transport și depozitare (+21%), minerit (+15%) și construcții (+11%).

Emisiile din primul trimestru al anului 2022 au crescut în aproape toate statele membre ale UE în comparație cu același trimestru din 2021, ceea ce indică o redresare în urma pandemiei COVID-19. Țările de Jos (-9%) și Finlanda (-1%) au fost singurele state membre care au înregistrat o scădere a emisiilor în primul trimestru din 2022 comparativ cu primul trimestru din 2021. Printre statele membre cu emisii în creștere în aceeași perioadă de comparație s-au numărat Bulgaria (+38%), Malta (+21%) și Irlanda (+20%).

Atunci când se compară primul trimestru al anului 2020 cu același trimestru al anului 2019, a reieșit o imagine opusă: aproape toate statele membre ale UE au înregistrat o reducere a emisiilor la începutul pandemiei.