Care este stadiul negocierii cu Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență

cristian ghinea Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul proiectelor și investițiilor europene Cristian Ghinea a detaliat care sunt rtapele procesului de elaborare a Planului Național de Redresare și Reziliență în vederea trimiterii oficiale către Comisia Europeană.

Potrivit calendarului oficial, ulterior trimiterii Planului Național de Redresare și Reziliență, acesta este analizat de către Comisia Europeană într-un termen de două luni, înainte de a fi trimis spre aprobare Consiliului European.

O singură țară a anunțat, ieri, depunerea oficială a Planului său național de Redresare și Reziliență, Portugalia. O serie de alte state europene și-au anunțat intenția de a trimite documentele lor oficiale pe parcursul lunii mai, potrivit lui Ghinea.

În acest moment al foii de parcurs, statele membre se află în etapa de negocieri informale cu experții Comisiei Europene pe baza componentelor de reforme și investiții. Aceste componente aflate acum în discuție sunt în stadiul de propunere.

„Săptămâna viitoare voi avea o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, pentru a pune la punct calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR. În această etapă a procesului de construcție a PNRR, se lucrează pe componentele extinse împreună cu Comisia Europeană. Procesul se desfășoară în felul următor: lucrăm la aceste componente, care sunt tehnice, le trimitem la Comisie, primim feedback, apoi lucrăm cu ministerele de linie, lucăm pe componentă, o retrimitem la Bruxelles. Pe parcursul acestui dialog mai schimbăm niște lucruri, mai adăugăm, mai tăiem altele. Este un process de negociere cu experții de la Bruxelles și este normal ca pe unele aspecte să fie posibil să vedem lucrurile diferit. Lucrăm, împreună cu echipa din Minister și cu cele din ministerele de linie, pe componentele extinse care însumează peste 1.000 de pagini, este o muncă extrem de complexă”, afirmă ministrul.

Potrivit lui, lucrul informal cu Comisia Europeană la dezvoltarea componentelor este în curs și se desfășoară în următorii pași:

  1. Ministerele de linie trimit varianta de lucru a componentelor către MIPE

MIPE primește de la ministerul de linie componenta draft, utilizând șablonul Comisiei și face anumite comentarii preliminare care ar trebui integrate.

2. MIPE trimite varianta de lucru a componentelor către serviciile Comisiei

După integrarea acestor aspecte, MIPE transmite componenta către serviciile Comisiei Europene împreună cu o prezentare PowerPoint a componentei în limba engleză cu cel puțin 48 de ore înainte de prezentare.

3. Ministerele de linie participă la discuții cu serviciile Comisiei

Ministerul de linie este invitat de MIPE la o videoconferință cu serviciile Comisiei (acestea au loc în fiecare marți și joi) pentru prezentarea componentei și pentru a răspunde la primele întrebări ale Comisiei referitoare la substanță.

4. Comisia trimite observații pe marginea variantei de lucru a componentelor

După aproximativ 5 zile lucrătoare, Comisia transmite primul feedback în scris la componenta prezentată și sugerează României să încorporeze o parte din aceste comentarii în forma revizuită a componentei.

Cristian Ghinea arată că, în acest moment, ne aflăm în această fază a procesului.

5. Ministerele de linie transmit comisiei componenta revizuită, acestea sunt analizate în detaliu

Odată ce ministerul de linie transmite componenta revizuită, Comisia organizează o ședință tehnică la nivel de experți unde se discută la un nivel detaliat reformele și investițiile propuse.

6.  Se transmite forma finală a componentei cu toată documentația aferentă

În a treia iterație, ținând cont și de negocierile dintre Comisie și MIPE pe aspectele importante ale fiecărei componente, se transmite forma finală a componentei cu anexele tehnice aferente.

Potrivit regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență, Planurile Naționale de Redresare și Reziliență au la bază 6 piloni principali:

I. Tranziția spre o economie verde;
II.Transformarea digitală;
III. Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
IV. Coeziunea socială și teritorială;
V. Sănătate și reziliență instituțională;
VI. Copii, tineri, educație și competențe.

Fiecare dintre acești piloni este compus, la rândul său, din mai multe componente, propuneri de reforme și investiții care contribuie la susținerea îndeplinirii obiectivului respectiv.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *