Germania a devenit luna trecută cea mai recentă ţară europeană care a propus restricţii sau interdicţii privind utilizarea echipamentelor fabricate de companiile chineze Huawei şi ZTE, invocând preocupări de securitate naţională, menționează agenția Reuters, citată de News.ro, într-o analiză care face o trecere în revistă a acțiunilor de acest fel din UE.
Comisarul pentru Industrie din Uniunea Europeană, Thierry Breton, a cerut în iunie mai multor ţări UE să se alăture eforturilor de a reduce sau bloca accesul echipamentelor Huawei şi ZTE din reţelele de telecomunicaţii 5G ale blocului.
Iată ţările care au introdus restricţii până acum:
MAREA BRITANIE
În 2020, Marea Britanie a decis să interzică echipamentele Huawei şi ale altori furnizori, pe care îi consideră un risc ridicat de securitate pentru reţelele 5G. Anul trecut, a prelungit termenul limită pentru a elimina echipamentele Huawei din reţeaua de bază 5G până la sfârşitul anului 2023. ESTONIA
Parlamentul Estoniei a aprobat în 2021 o nouă legislaţie care interzicea efectiv operatorilor de telecomunicaţii să aleagă furnizorii chinezi pentru echipamente de telecomunicaţii.
DANEMARCA
Parlamentarii danezi au adoptat în 2021 o legislaţie care să permită controlul investiţiilor străine, pentru a se asigura că acestea nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Noua legislaţie a fost dezvoltată parţial ca urmare a preocupărilor de securitate legate de oferta Huawei de a construi reţeaua 5G a Danemarcei.
FRANŢA
În 2020, autorităţile franceze le-au spus operatorilor de telecomunicaţii care intenţionează să cumpere echipamente Huawei 5G că nu vor putea reînnoi licenţele pentru echipamente, odată ce expiră, excluzând efectiv Huawei din reţelele mobile.
GERMANIA
Ministerul de Interne al Germaniei a propus pe 20 septembrie să oblige operatorii de telecomunicaţii să elimine toate componentele critice produse de Huawei şi ZTE din reţelele lor de bază 5G până în 2026.
ITALIA
Deşi Italia nu a interzis complet echipamentele Huawei, a împiedicat grupul de telecomunicaţii Fastweb, în 2020, să semneze un acord pentru ca Huawei să furnizeze echipamente pentru reţeaua sa 5G.
LETONIA
Letonia şi SUA au semnat un acord în 2020 privind securitatea 5G, menit să limiteze operaţiunile companiilor chineze.
LITUANIA
Parlamentul Lituaniei a decis în 2021 că numai echipamentele aprobate de guvern, din motive de securitate naţională, pot fi folosite pentru reţeaua 5G de nouă generaţie a ţării.
PORTUGALIA
Autoritatea de supraveghere a telecomunicaţiilor din Portugalia a declarat pe 18 septembrie că lucrează cu operatorii pentru a implementa o rezoluţie la nivel înalt care împiedică efectiv folosirea echipamentelor Huawei în reţelele mobile 5G ale ţării.
ROMÂNIA
Guvernul României a aprobat în 2021 un proiect de lege susţinut de SUA care interzice efectiv Chinei şi Huawei să participe la dezvoltarea reţelei 5G a ţării.
SUEDIA
În 2020, Suedia a interzis echipamentele de telecomunicaţii de la Huawei şi ZTE în reţeaua sa 5G. În iunie, o instanţă de apel a menţinut interdicţia.