Casa de insolvenţă CITR anunţă că planul de reorganizare propus pentru societatea Construcţii Napoca aflată în insolvență a fost confirmat de către judecătorul sindic la mai puţin de zece luni de la debutul procedurii

insolventa, faliment Sursa foto: Pixabay

Casa de insolvenţă CITR anunţă că planul de reorganizare propus pentru societatea Construcţii Napoca SA aflată în procedură de insolvenţă de la sfârşitul anului trecut, a fost confirmat de către judecătorul sindic la mai puţin de zece luni de la debutul procedurii.

„CITR anunţă că planul de reorganizare propus pentru societatea Construcţii Napoca SA aflată în procedură de insolvenţă de la sfârşitul anului trecut, a fost confirmat de către judecătorul sindic la mai puţin de zece luni de la debutul procedurii. CITR a început colaborarea cu Societatea de Construcţii Napoca, într-un moment în care compania întâmpina dificultăţi majore. În urma unei analize de business echipa CITR a oferit asistenţă activă în identificarea şi implementarea celor mai potrivite soluţii şi negocierea cu partenerii de afaceri”, anunţă CITR.

În primele 6 luni ale anului 2022, 670 companii de construcţii au intrat în insolvenţă, în creştere cu 31,63% faţă de perioada similară a anului trecut. Sectorul construcţiilor este afectat semnificativ de creşterea preţului materialelor de construcţii şi a carburantului, de creşterea dobânzilor, de oferta redusă de produse de garantare (după falimentul City Insurance) şi de lipsa forţei de muncă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Obiectivul planului de reorganizare a fost să menţinem pe piaţă acest jucător important la nivel regional şi naţional, activ de peste 31 de ani, cu toţi cei 154 de angajaţi ai săi. Planul prevede o restructurare financiară complexă care practic acordă o nouă şansă acestei companii să îşi continue activitatea în condiţii de rentabilitate economică. Am folosit o soluţie de restructurare eficientă, puternic ancorată în specificul business-ului şi în dinamica pieţei în care activează compania. Reuşita a fost de asemenea asigurată prin colaborarea stakeholderilor care au fost uniţi de misiunea CITR de salvare a companiei. Având în vedere rezultatele foarte bune, credem că societatea are şanse mari să iasă anticipat din procedura de reorganizare, înainte de împlinirea celor 3 ani prevăzuţi în plan”, a declarat Mariana Boiciuc, senior partner, CITR Cluj.

Înfiinţată la începutul anului 1991, Societatea de Construcţii Napoca a devenit unul dintre cei mai mari jucători la nivel regional în Transilvania, dar şi la nivel naţional. Societatea de Construcţii Napoca desfăşoară activităţi complexe în domeniul construcţiilor, atât de proiectare, cât şi în execuţia de hale industriale, spaţii de producţie, birouri administrative, construcţii civile şi de cult, monumente de artă, infrastructuri baze aeriene, drumuri şi poduri, lucrări în domeniul gestionării apei şi construcţii hidrotehnice.

Societatea de Construcţii Napoca a intrat în procedură de insolvenţă la finalul anului 2021.

„Aprobarea şi confirmarea planului de reorganizare al Societăţii de Construcţii Napoca, dar şi premisele pentru reuşita acestui plan sunt argumente în plus pentru a încuraja companiile în dificultate să apeleze soluţii de restructurare, mai ales acum când cadrul legal a fost adaptat legislaţiei europene, iar piaţa construcţiilor întâmpină dificultăţi. Noile reglementări aduc instrumente eficiente de negociere, într-un cadru asistat de un specialist, pentru a permite o restructurare a afacerii şi a datoriilor şi a reda echilibrul şi perspectiva în business”, a spus Călin Părău, manager comercial în cadrul CITR.

În plan economic, procedura reorganizării este un mecanism care permite companiei aflată într-o stare de dificultate din punct de vedere financiar, să se redreseze şi să-şi reia activitatea comercială.

„În acest sens, reorganizarea reprezintă un ansamblu de operaţiuni care urmăresc tratarea şi remedierea stării dificile a companiei, în vederea salvării afacerii şi a redresării activităţii acesteia. Atunci când o companie se află în impas, deciziile rapide din partea conducerii companiei şi din partea administratorului judiciar sunt esenţiale pentru depăşirea stării de dificultate”, arată CITR.

Raportul Federaţiei Industriei Construcţiilor din Europa arată că, în anul 2021, construcţiile au reprezentat 6,6% din PIB-ul ţării noastre, similar valorii din anul 2020, când construcţiile au reprezentat 6,3% din PIB. În semestrul I al anului 2022 am asistat la o încetinire a vitezei de execuţie a lucrărilor, cauzele fiind, în principal, legate de fluxurile de aprovizionare, creşterea continuă a preţurilor materialelor de construcţii, lipsa forţei de muncă şi altele.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Societatea de Constructii Napoca S.A este o companie cu capital românesc 100% şi cu o tradiţie de peste 60 de ani în domeniul construcţiilor civile, industriale şi agricole din România.

Printre proiectele majore în care societatea a fost implicată se numără piste de decolare-aterizare în Aeroportul Cluj-Napoca, spaţii de învăţământ pentru UMF Cluj şi USAMV Cluj, refacerea şi extinderea platformei de parcare aeronave şi mentenanţă avioane pentru Unitatea Militară Focşani şi altele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: