Câştigul orar brut al femeilor din UE, cu 13% sub cel al bărbaţilor. În România, diferența e de doar 2,4%

salariu barbati femei, gender pay gap

Câştigul orar brut al femeilor din Uniunea Europeană era în 2020, în medie, cu 13% sub cel al bărbaţilor, arată datele publicate luni de Eurostat și citate de Agerpres. Cele mai mici diferenţe sunt în Luxemburg (0,7%) şi România (2,4%). Statele membre cu cele mai mari diferenţe salariale între bărbaţi şi femei sunt: Letonia (22,3%), Estonia (21,1%), Austria (18,9%) şi Germania (18,3%).

Datele Eurostat mai arată că în decurs de opt ani inegalităţile salariale dintre bărbaţi şi femei s-au redus de la 16,4% în 2012, până la 13% în 2020. În cazul României, inegalităţile salariale dintre cele două sexe s-au redus de la 6,9% în 2012, până la 2,4% în 2020.

Imagine: Eurostat

În luna martie 2021, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparenţa salarială menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală. Propunerea stabileşte măsuri de asigurare a transparenţei salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă referitor la salariul pe care urmează să îl primească, dreptul de a cunoaşte nivelurile de remunerare a lucrătorilor care prestează aceeaşi muncă, precum şi obligaţii de raportare a diferenţei de remunerare dintre femei şi bărbaţi pentru întreprinderile mari. De asemenea, propunerea facilitează accesul la justiţie şi consolidează mijloacele prin care lucrătorii îşi pot revendica drepturile. Angajatorilor nu li se va permite să le solicite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă istoricul salarial şi, la cererea angajaţilor, vor trebui să furnizeze date anonimizate referitoare la remuneraţii. Angajaţii vor avea, de asemenea, dreptul la despăgubiri pentru discriminarea salarială.

Propunerea Comisiei a fost transmisă Parlamentului European şi Consiliului pentru a fi aprobată. După adoptare, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în legislaţia naţională şi pentru a transmite Comisiei textele legislative relevante.

Sursa foto: AdobeStock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *