Cât de vulnerabilă e piața construcțiilor din România? Director de Federație a Patronatelor în sector: 70% din materiale sunt din import

santier, sala polivalenta constanta, lucrari constructie Foto: Sala Polivalenta Constanta

Piața construcțiilor din România este extrem de vulnerabilă, în condiţiile în care circa 70% din totalul materialelor de construcţii sunt din import, iar pentru ceea ce producem în ţară, materia primă este importată, a declarat miercuri Adriana Iftime, director general al Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), citat de Agerpres.

“Toată Europa a suferit foarte mult din cauza războiului din Ucraina, Ucraina şi Rusia fiind principalii exportatori de minereuri de fier şi, de aici, o avalanşă de probleme. Aşadar, problema a devenit aşa de gravă pentru că s-au suprapus aceste creşteri, punând în pericol continuarea contractelor”, a spus Adriana Iftime, la dezbaterea Maratonul imobiliar, organizată de Profit News TV.

Ea a precizat că Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care este deja în consultare publică, pentru actualizarea preţului contractului, nu numai la materialele de construcţii, ci la tot ce presupune realizarea construcţiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Am avut anul trecut o ordonanţă de urgenţă. Este vorba despre Ordonanţa 15 care a fost aprobată la sfârşitul lunii august, prin care se corectau doar creşterile de preţuri la materialele de construcţii, dar aşa cum se ştie, în toamna lui 2021 am avut o explozie de preţuri la energie, iar evenimentele care s-au declanşat în februarie, mă refer la războiul din Ucraina a adâncit şi mai mult această criză a preţurilor în construcţii, preţuri în general”, a menţionat Adriana Iftime.

Ea a subliniat că 2021 şi 2022 sunt “ani foarte diferiţi”, existând o impredictibilitate în ceea ce priveşte creşterea preţurilor nu numai la materialele de construcţii, ci la energie şi la combustibil şi la tot ceea ce presupune la realizarea unei investiţii.

Iftime a menţionat că a fost întrebată dacă prin această ordonanţă constructorii sunt subvenţionaţi sau primesc un anume beneficiu.

“Nu, nu este vorba despre aşa ceva, este vorba despre asigurarea sursei de finanţare pentru terminarea contractelor începute şi asigurarea surselor de finanţare pentru derularea noilor proiecte care urmează să fie scoase la licitaţie”, a punctat Adriana Iftime.

Directorul general al FPSC a menţionat că PNRR are o componentă dominantă în zona investiţiilor.
Totodată, ea şi-a manifestat îngrijorarea pentru că există mai multe insolvenţe decât în perioada de criză imobiliară din 2008-2009.

Ordonanţa care vizează preţurile la materialele de construcţii și ajustarea contractelor de investiții publice ar putea fi adoptată săptămâna aceasta de către Guvern, spunea ieri liderul PSD, Marcel Ciolacu, citat de News.ro. Acesta a mai susținut că „toată România este blocată la investiţii din cauza acestor scumpiri la materialele de construcţii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: