Cât evaluează Fondul Proprietatea că va valora pachetul de 15% scos pe Bursă. Acționarii au aprobat listarea a până la 20%

microhidrocentrala-sursa-hidroelectrica-e1533027318526

Hidroelectrica estimează că valoarea pachetului de 15% este de peste 2,3 miliarde dolari sau 10,4 miliarde lei, care ar putea fi cea mai mare ofertă publică inițială și listare (“IPO”) din istoria unei companii românești, depășind de câteva ori valoarea IPO-ului Electrica (604 milioane dolari, dublu listat la BVB și LSE) și de peste 10 ori valoarea celui mai mare IPO realizat exclusiv la BVB (DIGI Communications – 204 milioane dolari), potrivit unui comunicat de presă transmis de Fondul Proprietatea.

Acţionarii Hidroelectrica au aprobat, joi, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare, listarea a aproape 20% din companie pe Bursa de Valori Bucureşti.

Listarea va viza pachetul de acțiuni de 19,94% din companie deținut de Fondul Proprietatea, în contextul în care statul român nu poate înstrăina încă participații la companiile de stat, din cauza unei legi adoptate de Parlament.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei (80,06%), şi Fondul Proprietatea (19,94%).

„Acum suntem în măsură să accelerăm pregătirile și să începem, în următoarele săptămâni, selecția consorțiului de bănci de investiții și de consultanți care vor sprijini eforturile de listare. Credem cu tărie că performanța Hidroelectrica din ultimul deceniu, de la insolvență la profituri record, și perspectivele favorabile pentru viitor se vor reflecta într-o evaluare atractivă a companiei. În funcție de condițiile de piață existente la momentul respectiv, obiectivul nostru este de a realiza listarea Hidroelectrica până în trimestrul al patrulea al anului 2022”, a declarat Călin Meteș, Deputy CEO Franklin Templeton București și Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.

Potrivit Fondului Proprietatea, pentru companii de dimensiunea și cu profilul Hidroelectrica, pentru a realiza o listare de succes care să valorizeze corect compania și să susțină evoluția prețului acțiunilor post-listare, valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori ar trebui să fie de cel puțin 2-3 ori mai mare decât dimensiunea listării efective – ceea ce înseamnă generarea unei cereri brute de peste 6,9 miliarde dolari (31,2 miliarde lei). Estimarea ține cont de evaluarea actuală a Hidroelectrica în VAN-ul Fondului (adică, conform VAN-ului a Fondului la sfârșitul lunii februarie 2022, participația de 19,96% a Fondului în Hidroelectrica a fost evaluată la 2,04 miliarde dolari (9,04 mld. lei), eliminarea preconizată a discountului pentru lipsă de lichiditate inerent deținerii necotate, în urma IPO-ului și  multiplii de piață la care sunt evaluate companiile similare, cum ar fi Verbund din Austri,a la data prezentului comunicat de presă, de către investitorii de pe piața de capital.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: