Președintele Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și-a publicat recent declarația de avere în care de declară venituri de aproape 3.000 de euro lunar, o casă de aproape 600 de metri pătrați și terenuri de peste 3.000 de metri pătrați în Tunari, dar și un credit de aproape două milioane de lei de la o instituție financiară nebancară. Un economist afirmă, în acest context, că șeful SRI este „un geniu financiar”, deoarece, conform calculelor sale, doar dobânda pe care o plătește Hellvig la acest credit îi depășește salariul.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a transmis pentru Economedia că „acest credit a fost acordat cu respectarea tuturor normelor BNR, iar IFN-ul nu avea cum să dea acest credit altfel”.
Totodată, el a afirmat că rata lunară plătită de directorul SRI este mult mai mică decât veniturile lui lunare. „E mult mai mică decât 14.000 lei, decât câștigă doar el. Dar mai este și soția, sunt mai multe venituri într-o familie”. Soția lui Eduard Hellvig, Andreea Oana Helvig, a câștigat anul trecut un venit anual de 45.000 lei din funcția de manager al companiei SC IBU SRL, de unde a încasat de asemenea dividende de 100.000 lei.
Întrebat dacă Eduard Hellvig a luat acest credit pentru a-și construi casa de 559 mp, Marincea a precizat că aceasta nu este o informație publică.
Știrea inițială
Conform declarației de avere publicate pe site-ul SRI, Eduard Hellvig a încasat de la SRI un salariu anual de 172.404 lei (35.100 euro), ceea ce echivalează cu un salariu lunar de 14.367 lei (2.900 euro).
Hellvig declară că deține o casă de locuit în Tunari, cu o suprafață de 559 mp, dobândită prin construcție în anul 2020. Aferent, tot în Tunari, șeful SRI deține două terenuri, ambele dobândite în 2017, unul cu o suprafață de 2.781 mp și altul cu o suprafață de 1.000 mp.
El mai declară bijuterii și ceasuri achiziționate în perioada 2020-2021 în valoare de 17.000 lei, respectiv 15.000 lei.
Totodată, Eduard Hellvig precizează în declarația de avere că are un credit cu o valoare de 1.949.500 lei contractat în anul 2020, cu scadență în 2050, de la SC IMOCREDIT SA.
Presa locală din Cluj scria că este vorba de două credite, cu o valoare totală de 3,6 milioane lei. Totodată, presa locală afirma că acest IFN este controlat de mai mulți oameni de afaceri din Cluj.
Biroul de presă al SRI a reacționat la afirmațiile din presa locală cu un comunicat de presă care se regăsește doar pe site-ul Digi24, nu și pe cel al SRI, spunând că „directorul SRI a accesat un singur credit în 2020, în valoare de 1.699.500 lei, suplimentat printr-un act adițional la contract, în 2021, cu 250.000 de lei”.
Economistul Bogdan Glăvan a comentat însă aceste cifre și a afirmat, ironic, că „șeful SRI este un geniu financiar”. Potrivit lui, șeful SRI se împrumută la dobânzi mai scumpe, de la un IFN, ca să refinanțeze credite cu dobânzi mai mici, de la o bancă.
„Cât este dobânda la IFN-ul care l-a creditat pe șeful SRI? IRCC + 6,25%. Asta în timp ce la CEC, de exemplu, dobânda este IRCC + 2,2%. Deci, la IFN este mult mai scump să te împrumuți. Exemplul de pe site-ul Imocredit arată că rata actuală a dobânzii, conform formulei de mai sus, este 8,9%. Dl. Hellvig plătește, conform reclamei de pe site-ul Imocredit, aproape 9% dobândă la un credit ipotecar, wow”, afirmă Glăvan.
El susține, astfel, că șeful SRI plătește dobândă de 173.505 lei pe an, adică de 14.458 lei pe lună. „Doar dobânda la acest credit este mai mare decât salariul de șef SRI. Ce v-am zis? Dl. Hellvig este genial, nici unul dintre noi nu ar fi în stare de așa ceva”, comentează Glăvan.
Totodată, el susține că Imocredit arată că valoarea maximă a creditului ipotecar pe care îl poate solicita cineva este de 125.000 euro. „Ei bine, dl. Hellvig a luat cca. 400.000 euro. Este geniu dublu”, mai arată el.
În plus, Glăvan susține că, în 2019, când Hellvig s-a împrumutat la bancă, el a luat 730.000 lei pe 25 de ani, adică până în anul 2044, când va împlini 70 de ani.
„De la IFN, a luat credit pe 30 de ani, ce urmează să fie rambursat până în 2050, când șeful SRI va împlini 76 de ani. Mai știți pe cineva căruia i s-a aprobat un credit ipotecar scadent până la 76 de ani? Dl. Hellvig este geniu triplu”, mai subliniază Glăvan.
„Domnule Hellvig, spuneți-ne și nouă cum ați reușit să depășiți barierele BNR care prevăd un grad maxim de îndatorare de 40%, luând un credit de 3-4 ori mai mare decât poate un muritor obișnuit să primească de la Imocredit, scadent până la o vârstă care depășește speranța de viață”, conchide el.
IMOCREDIT IFN SA este o instituție financiară nebancară cu sediul în Cluj-Napoca, conform datelor de pe platforma Confidas.
Datele transmise de companie la Ministerul Finanțelor arată că compania are creanțe totale asupra clientelei în valoare de 55.823.040 lei, în contextul în care numai cele asupra lui Eduard Hellvig sunt de aproape 2 milioane de lei. Nu există date privind cifra de afaceri, dar compania a raportat un profit de 2.779.186 lei în 2021.
Acționarii companiei sunt 90,15% persoane fizice și 9,84% persoane juridice. Administrator al companiei este Iacob Aldea, în timp ce Director General este Raluca Florina Buia, iar Director General Adjunct este Alin Ciprian Cîmpan. Potrivit informațiilor publice, în consiliul de administrație se regăsesc următorii: Iacob Aldea, Sorin Voicu Ghițe, Vasile Mircea Ilea, Miron Martin, Vasile Sabău, Radu Voicu Ster, Nicola Cristian Virgil Tomoiagă.
Citește și: