România are o mulțime de clădiri cu istoric bogat care au fost neglijate și au rămas în paragină fără a fi consolidate. Însă, în ultimii ani au mai existat o serie de proiecte care au contribuit la reabilitarea acestor clădiri cunoscute. Economedia vă prezintă câteva exemple de clădiri care au fost, vor fi sau care au fost promise că vor fi renovate din București. Menționăm că lista nu este exhaustivă.
Hotel Ambasador
Hotelul Ambasador, o clădire emblematică în stil Art Deco din București, situată pe Bulevardul General Gheorghe Magheru, a fost cumpărat de familia austriacă Julius Meinl, prin divizia imobiliară, și va fi redeschis în 2027 după o proces de reabilitare care va avea loc în următorii doi ani, după cum a scria Economedia aici.
Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 m2. După un proces amplu de renovare, Hotelul Ambasador urmează să fie deschis sub numele de „The Julius Bucharest”, în anul 2027.
În vederea pregătirilor necesare pentru reamenajare, operațiunile hoteliere ale Ambasador SA au fost încheiate. Următorul pas implică obținerea autorizațiilor necesare pentru reabilitare.
Hotelul Ambasador este o clădire emblematică în stil Art Deco din București, situată pe Bulevardul General Gheorghe Magheru nr. 10 și 10A, principalul bulevard nord-sud al orașului. Proprietatea a fost construită cu puțin timp înainte de cel de-al Doilea Război Mondial și a fost deschisă în 1939. Operațiunile hotelului au fost întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în primii ani de comunism. Cu toate acestea, în 1958, operațiunile hoteliere au fost reluate și au continuat de atunci.
Hotel Lido
Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului încă din perioada interbelică, închis însă din 2010 după ce a fost preluat de moștenitorii constructorului, fost prim-ministru în anii ’40, a fost renovat și redeschis în 2019 de Ziua Unirii Principatelor Române, după ce, cu doi ani în urmă a fost preluat de Mohammad Murad, cel mai mare hotelier din România, care l-a renovat și redecorat, scria atunci Profit.ro.
După aproape 70 de ani de când a intrat pe mâna comuniștilor, ajungând apoi la frații Păunescu și, ulterior, la moștenitorii celui care l-a construit la începutul secolului trecut, unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului a fost redeschis pe 24 ianuarie.
Fosta clădire a băncii Marmorosch
Grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management, care deţine şi operează deja patru hoteluri în Bucureşti, a inaugurat în vara lui 2021 hotelul Marmorosch Bucharest, în centrul vechi, Autograph Collection, după cum a scris Economedia aici. Acesta are o capacitate de 217 camere şi se află în fostul palat al Băncii Marmorosch-Blank (monument istoric), iar investiția s-a ridicat la 42 de milioane de euro. Grupul mai administrează în Bucureşti două hoteluri din brandul Hilton şi două din brandul Marriott. Un hotel Radisson de peste 100 de camere urmează să se dechidă la Brașov și un altul la Cluj, iar unele rapoarte imobiliare arată că se remarcă un interes în creștere și pentru investițiile în turism, un sector grav afectat în perioada pandemiei.
Construită în urmă cu peste o sută de ani, o clădire din Centrul Vechi al Bucureștiului ce era sediul băncii Marmorosch Blank a fost restaurată în totalitate și transformată într-un hotel luxos cu 217 camere. Istoria băncii este legată şi de personajul principal din „Moromeții”. Din romanul lui Marin Preda aflăm că Ilie Moromete a primit din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch-Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5 000 lei plus dobânda. În caz de nerestituire, banca atrăgea atenţia că se va folosi de formele legale pentru a intra în posesia banilor. Era vorba de titlul de proprietate asupra pământului pe baza căruia banca acordase suma. Citește mai multe aici despre istoria clădirii.
Athénée Palace
Celebrul hotel de pe Calea Victoriei „Athénée Palace” a devenit „InterContinental Athénée Palace Bucharest”, de la 1 ianuarie 2023, după ce ANA Hotels, deținut de George Copos, a anunțat în 2022 că renunță la brandul Hilton și a semnat în schimb cu IHG Hotels & Resorts care controlează brandul InterContinental. ANA Hotels a transmis că investițiile în restaurarea clădirii istorice „Athénée Palace” depășesc 40 milioane de euro, iar proiectul de modernizare a început în anul 2020 și s-a derulat în două etape. Prima fază a renovării s-a finalizat în vara anului 2021 și a vizat renovarea celor 132 de camere ale „Aripii Noi”, iar cea de-a doua fază a reabilitării a avut ca obiectiv fațada hotelului și cele 151 de camere din „Aripa Istorică”, construită în 1914.
InterContinental” este unul dintre cele mai importante lanțuri internaționale de hoteluri de lux din lume și unul dintre cele mai mari branduri globale de înaltă clasă, cu peste 200 de hoteluri din categoria „luxury”, incluzând clădiri emblematice din cele mai renumite capitale ale lumii, precum și resorturi exclusiviste. Unele dintre cele mai faimoase hoteluri din lume operate sub acest brand de IHG sunt „InterContinental Paris – Le Grand”, „InterContinental London Park Lane”, „InterContinental New York Times Square”, „InterContinental Los Angeles Downtown”, „InterContinental Grand Stanford Hong Kong”.
Promisiuni de reabilitare: Ciclop și Casa Radio/ Hotelul Dunărea, reabilitat în Centru Cultural
Primăria Sectorului 1 plănuia să exproprieze, în anul 2022, cinci clădiri monument istoric, printre care și clădirea Ciclop și Casa Radio, pentru a le consolida și pune în valoare, după cum a scris Economedia aici. Era vorba despre fostul hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, atelierele Berthelot (unul din sediile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”) și clădirea Ciclop de pe bulevardul Magheru, dar și Casa Radio, a spus atunci Clotilde Armand într-un interviu pentru Hotnews. De atunci însă nu s-au mai anunțat foarte multe progrese în acest sens. La începutul anului Clotilde Armand a transmis că a obținut avizul pentru reabiliarea Hotelului Dunărea de lângă Gara de Nord. Clotilde anunța că se vor dezvolta centre expoziționale și spații în care artiștii să lucreze. Fostul hotel Dunărea aparține investitorului israelian Avi Zamir, care a angajat firma Real Sol, condusă de Shimon Galon, fostul șef al GTC, să-l reabiliteze. Acesta, însă, s-a declarat exasperat de întârzierile provocate de autoritățile române. Surse din piață spun că Zamir voia să investească trei milioane de euro în reabilitarea hotelului.
Blocul Ciclop – 16.168 mp suprafață desfășurată (conform prezentărilor casei de licitație Artmark) – se avea în vedere o dezvoltare de tip spații de birouri la etajele superioare cu spații comerciale la parter și etajul 1. Valoarea dezvoltării, presupunând că se poate transforma într-o clădire de birouri de Clasa A, poate fi 35-45 milioane de euro. De altfel, conform ultimelor informații, proprietarii – moștenitorii familiei Bragadiru – au scos acum trei ani blocul la vânzare și solicitau 10 milioane de euro. Garajul a fost prima parcare supraetajată din România și primul imobil din Europa construit cu sistem anti-seismic pe role. Cei șase moștenitori ai lui Dumitru Bragadiru mai dețin și clădirea cinematografului Scala și Palatul Bragadiru.
Casa Radio – Înainte de criza din 2008, israelienii de la Plaza Centers au intrat într-un parteneriat din care dețineau 75% cu statul român, pentru dezvoltarea proiectului. Criza le-a năruit planurile, iar AFI Europe a semnat un precontract de vânzare-cumpărare, cu Plaza Centers, pentru achiziția pachetului de 75% din acțiunile proiectului Casa Radio, la un preț de 60 de milioane de euro. Precontractul de vânzare-cumpărare reprezintă a doua etapă a procesului de achiziție, ca urmare a semnării scrisorii de intenție neangajante de cele două companii, în februarie 2019. Atunci, AFI Europe derula operațiunile de due diligence, pe care urma să le în septembrie 2019. În condițiile finalizării cu succes a operațiunilor de due diligence și a îndeplinirii anumitor condiții, cele două companii ar fi avansat către etapa finală a procesului de achiziție. Între timp, însă, termenul parafării vânzării a fost prelungit.
Situată pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37 și vecină cu ambasade renumite, alte monumente de arhitectură sau reședințe de lux, Casa Miclescu a fost proiectată de marele arhitect Ion Mincu pentru renumitul pictor George Demetrescu Mirea. Acesta din urmă a început lucrările la imobil în 1900, dar a fost nevoit să le întrerupă din lipsa banilor și să vândă casa unui descendent al familiei boierești moldovenești Miclescu, scrie Profit.ro. După 1948, casa a fost naționalizată, fiind închiriată de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici. Unul dintre acești chiriași a fost pictorul Ștefan Szönyi, a cărui fiică, Julieta Szönyi Ghica, a jucat rolul Otiliei în filmul Felix și Otilia, turnat în 1972 chiar în decorul asigurat de Casa Miculescu. După 1990, urmașii colonelului Miclescu au vândut drepturile de proprietate ale casei, în 1994, fostului antrenor al echipei de fotbal Steaua București Dumitru (Țiți) Dumitriu și lui Ilarian Pușcoci.