În 2022, 92% dintre întreprinderile din UE cu zece sau mai mulți angajați și persoane care desfășoară activități independente au utilizat cel puțin o măsură pentru a asigura integritatea, disponibilitatea și confidențialitatea datelor și a sistemelor IT, arată datele Eurostat.
Cea mai frecventă măsură utilizată pentru a asigura integritatea, disponibilitatea și confidențialitatea datelor și a sistemelor TIC ale întreprinderilor a fost autentificarea puternică prin parolă (82% dintre întreprinderile din UE), urmată de salvarea datelor într-o locație separată sau în cloud (78%) și de controlul accesului la rețea (65%). Cea mai puțin răspândită măsură a fost identificarea și autentificarea utilizatorilor prin metode biometrice (13%).
Pentru a rămâne eficiente, măsurile și procedurile de securitate ar trebui documentate și actualizate în mod regulat, pentru a le menține la zi în raport cu firele de securitate care evoluează rapid, notează Eurostat.
În 2022, 37% dintre întreprinderile din UE au declarat că dispun de documente referitoare la măsurile, practicile sau procedurile privind securitatea TIC. Două treimi dintre întreprinderile din Suedia (66%) au raportat că au astfel de documente, în timp ce cote mai mari de 50% au fost înregistrate și în Finlanda (57%), Danemarca (55%), Portugalia (54%) și Irlanda (51%). Pe de altă parte, mai puțin de un sfert dintre întreprinderi dețineau documente privind măsurile, practicile sau procedurile privind securitatea TIC în Grecia (18%), Franța (21%) și Bulgaria (22%).
Aproape un sfert dintre întreprinderile din UE (24%) și-au definit sau revizuit documentele privind măsurile, practicile sau procedurile de securitate TIC în ultimele 12 luni. Pentru 9% dintre acestea, acest lucru s-a întâmplat cu 12-24 de luni în urmă, iar pentru alte 5%, cu mai mult de 24 de luni în urmă.