Ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia nu își poate plăti datoriile după sancțiunile occidentale?

Banca centrala a Rusiei

Rusia este aproape de a nu-și putea plăti datoriile pe fondul sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei. Economistul-șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, a avertizat joi că Rusia și aliatul său Belarus sunt „foarte aproape de default”, scrie The Guardian.

Statul rus va trebui să facă o plată de 117 milioane de dolari pentru unele dintre datoriile sale denominate în dolari americani. În timp ce Rusia are datorii relativ scăzute, iar sistemul său financiar este mai puțin integrat cu restul lumii decât în ​​alte țări, unii analiști avertizează că iminența datoriei Rusiei ar putea avea consecințe neprevăzute.

O neplată apare atunci când un împrumutat nu reușește să efectueze plățile convenite pentru datoriile sale. Banca Canadei și Banca Angliei, care urmăresc nerambursările suverane globale, estimează că valoarea totală a datoriei publice în stare de nerambursare în toată lumea a fost de 443,2 miliarde de dolari în 2020, aproximativ 0,5% din datoria publică mondială.

Guvernele recente care au intrat în „default” includ Argentina, Belize, Ecuador și Surinam, națiunile care de obicei nu reușesc să țină pasul cu plățile exprimate în valută străină. Unii au antecedente solide, inclusiv SUA și Marea Britanie. Cu toate acestea, ambele au eșuat în trecut, inclusiv Marea Britanie în 1672 sub domnia lui Carol al II-lea și SUA în 1862, în timpul războiului civil american.

Rusia trebuie să efectueze două plăți de cupoane, sau dobânzi regulate, pe 16 martie. Cu toate acestea, va avea o perioadă de grație de 30 de zile.

Când a fost ultima dată când Rusia a fost în „default”

Rusia a fost în „default” inclusiv în timpul revoluției din 1917 și în 1998, când economia țării a rămas slabă după prăbușirea uniunii sovietice și costurile războiului din Cecenia au însemnat că nu a reușit să țină pasul cu plata datoriilor. Cu toate acestea, chiar și atunci, Rusia a ținut pasul cu plățile în dolari.

Așa-numita criză a rublei a provocat daune grave economiilor vecine și a transmis unde de șoc prin sistemul financiar global, inclusiv pierderi uriașe pentru fondul din SUA Long-Term Capital Management.

Care este miza pentru Putin

Rusia și-a consolidat poziția financiară în ultimii ani, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după anexarea Crimeei în 2014, guvernul deținând excedente bugetare și reducându-și dependența de dolarul american.

Potrivit Institutului de Finanțe Internaționale (IIF), pasivele externe ale Rusiei – bani datorați creditorilor de către guvern, companii și gospodării – au scăzut de la aproximativ 733 de miliarde de dolari în 2014 la aproximativ 480 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 135 de miliarde de dolari urmează să fie plătiți creditorilor în termen de un an.

Cu toate acestea, suma datorată de guvern este relativ mică. Statul are aproximativ 40 de miliarde de dolari în obligațiuni în valută străină denominate în dolari și euro, minuscule în comparație cu dimensiunea economiei sale și cu mai multe națiuni comparabile. De asemenea, investitorii de peste mări dețin datorii rusești de 28 de miliarde de dolari exprimate în ruble.

Cu toate acestea, amploarea problemei este mai mare pentru corporațiile rusești, cu puțin sub 100 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale.

Motivul pentru care Rusia ar putea intra în „default”

Sancțiunile occidentale asupra băncii centrale a Rusiei și a celor mai mari creditori ai țării provoacă perturbări pentru tranzacțiile financiare.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că va deservi și va plăti integral și la timp datoriile suverane. Cu toate acestea, Putin a spus că entitățile ruse își pot plăti datoriile în valută străină în ruble la cursurile de schimb stabilite de banca centrală rusă rezidenților „țărilor care se angajează în activități ostile”.

În timp ce Rusia ar fi avut suficientă valută străină pentru a acoperi plățile datoriilor, după ce a adunat 630 de miliarde de dolari în rezerve, SUA, Marea Britanie și UE înghețarea activelor băncii sale centrale au făcut o mare parte din această sumă inaccesibilă.

Agenția de rating Fitch a retrogradat datoria suverană a Rusiei la al doilea cel mai scăzut nivel la începutul acestei săptămâni, declarând că un „default este iminent”.

Care ar putea fi consecințele pentru invazia Ucrainei?

Neplățile datoriei fac mai dificil și mai costisitor împrumutul în viitor, având în vedere prejudiciul reputației. Cu toate acestea, Rusia este deja izolată pe scena globală după invazia Ucrainei. De asemenea, guvernele occidentale au blocat statul rus să strângă noi bani pe piețele de capital, inclusiv în Londra și New York.

Potrivit IIF, sancțiunile care cresc costul finanțării ar putea afecta poziția financiară a guvernului, forțând Moscova să reducă cheltuielile sau să majoreze taxele.

Vizarea sistemului financiar al Rusiei este menită să provoace un impact major economic economic, deși ar putea exista efecte indirecte asupra sistemului bancar la nivel global.

Cu toate acestea, mulți economiști, inclusiv Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, au sugerat că legăturile financiare ale Rusiei cu restul lumii sunt mici și nu au importanță sistemică.

Băncile străine au o expunere de aproximativ 121 de miliarde de dolari în Rusia, în principal în Europa , potrivit datelor de la Banca Reglementelor Internaționale. IIF estimează că băncile străine joacă un rol minor în țară, deținând doar 6,3% din activele totale.

Sectorul corporativ al țării se bazează în principal pe împrumuturi pentru finanțare de la băncile de stat. Participarea străină pe piața datoriilor suverane din Rusia reprezintă în prezent 20% din totalul datoriei restante, iar incertitudinea politică din 2014 descurajând cumpărătorii de peste mări.

Reinhart de la Banca Mondială a declarat pentru Reuters că repercusiunile au fost limitate până acum, dar riscurile pot apărea în continuare.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *