Angajații AMEPIP, super-agenția care controlează toate companiile de stat din România, au încasat într-o lună jumătate de când au fost numiți în funcție (16 noiembrie 2023) un venit de peste 22.000 lei, Mihai Precup, președintele instituției, având un salariu de peste 24.000 lei, potrivit declarațiilor de avere publicate pe site-ul AMEPIP.
Potrivit informațiilor obținute de Economedia, niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post. O altă problemă este faptul că mare parte dintre angajații AMEPIP sunt numiți prin detașare, astfel că instituția nu poate fi considerată complet operațională. Economedia a scris mai multe aici.
Mihai Precup, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a fost numit în 2023 în funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, cu un mandat de patru ani. El a încasat anul trecut un venit de 24.588 lei, într-o lună și jumătate din 2023, potrivit declarației de avere. Acesta a mai încasat anul trecut un salariu de 76.877 lei în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, 31.583 lei pentru funcția de secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului și 30.904 ca membru în Consiliul de Administrație la Poșta Română.
Mihai Precup, noul președinte al AMEPIP, a ajuns în funcție datorită intrării în politică. A fost membru în Pro România, promovat de fostul premier Victor Ponta, unde l-a cunoscut pe Marian Neacșu, și el membru în Pro România. Neacșu l-a promovat pe Precup inițial în funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, apoi l-a susținut pentru șefia agenției, potrivit informațiilor G4Media. Tot cu susținerea lui Neacșu, Precup a ajuns membru în consiliul de administrație al Poștei Române (companie cu capital de stat) și în consiliul de administrație al Băncii Europene de Investiții, potrivit CV-ului său oficial.
Precup (37 de ani) are o educație solidă: Licență în finanțe/bănci la Academia de Studii Economice (ASE), Licenţă în Gestiunea întreprinderilor (Erasmus) la Universitatea Paris XII Val de Marne (Franţa), două diplome de master la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne (Franţa) și doctorat în cotutelă la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne şi Universitatea de Vest din Timișoara. Ulterior, a lucrat în domeniul finanțelor în Franța și Luxemburg, a fost cadru didactic asociat la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne, la Science Po (Paris) și Universitatea de Vest din Timișoara. El a candidat în 2020 din partea partidului Pro România pentru Senatul României, dar partidul nu a făcut pragul de 5%.
Ce salarii primesc angajații de la AMEPIP
Victor Moraru a fost numit anul trecut vicepreședintele instituției. El a fost un apropiat al lui Marian Neacșu, și Ciprian Hojda, susținut de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan. Acesta a încasat anul trecut un salariu de 22.000 lei, cumulând un venit de 124.311 lei de la Secretariatul General Al Guvernului, precum și indemnizație de 100.000 lei de la Regia Autonoma Aministrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit declarației de avere.
Originar din Ialomița, ca și Neacșu, Moraru a fost primarul localității Amara, consilier județean, adus apoi de Neacșu să lucreze alături de el al Secretariatul General al Guvernului.
Un director general din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ștefan Jicol, l-a acuzat în octombrie 2022 pe șeful SGG, Marian Neacșu, că l-ar fi angajat ilegal pe Moraru în funcția de director. În calitate de avertizor de integritate, Jicol susținea că Victor Moraru a fost adus în instituție cu scopul „de a dispune de întregul buget PNRR alocat SGG pentru reformele și investițiile privind Buna Guvernare” în valoare totală de 43,94 milioane de euro. În replică, șeful SGG, Marian Neacșu, a declarat pentru G4Media.ro că ”în urma sesizărilor s-au demarat procedurile corespunzătoare la nivelul SGG privind analiza și verificarea celor semnalate”.
Jicol susține că Neacșu și Moraru au fost „colegi inseparabili în diverse ierarhii de partid politic în ultimii 20 de ani, mutându-se împreună la mai multe partide pe zona județeană Ialomița și candidând mereu împreună din partea acestora, de regulă exact pe aceleași liste electorale locale și parlamentare.”
Ciprian Hojda, vicepreședinte al AMEPIP, a fost susținut în funcție de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan. Acesta a încasat un salariu de 22.191 lei, potrivit declarației de avere.
Georgiana-Gabriela, având funcția de consilier al AMEPIP, a încasat un salariu de 10.609 lei.
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care va controla toate companiile de stat din România, a devenit operațională anul trecut. Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022 despre cum AMEPIP va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului. Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.